Na kaj morajo pri telesni vadbi biti pozorni bolniki z osteoporozo?

Gibanje je zelo koristno za dobro počutje in zdravo telo, vendar za bolnike z osteoporozo veljajo določena priporočila in omejitve. Strokovnjaki tudi bolnicam in bolnikom z osteoporozo svetujejo veliko gibanja. Ob tem opozarjajo, da mora biti gibanje in telesna dejavnost prilagojeno bolezni in zmožnostim.

Pravilna vadba pri osteoporozi

Kosti krepijo predvsem dejavnosti, pri katerih kosti in mišice delujejo proti težnosti – tek, hoja, ples, igranje z žogo, vaje z utežmi.

Poskrbite za gibljivost svojega telesa. Izberite primerno telesno vadbo in po petkrat na dan 10 do 15-krat ponovite vsako vajo. Tako boste povečali gibljivost. Vendar morate vedeti, da manj kot 10- minutna vadba ne povečuje mišične moči. Za krepitev mišic mora biti vaja daljša.

Med vadbo je treba posebno pozornost nameniti hrbtnim, trebušnim in stegenskim mišicam. To so mišice, ki jih med vsakodnevnimi opravili ne uporabljamo tako pogosto. Pomembne so, ker nam  pomagajo pri vstajanju in dvigovanju. 

Ne pozabimo na roke, saj za oporo potrebujemo tudi močne roke. Prav tako so koristne splošne vaje za ravnotežje.

Z intenzivnostjo vaj nikoli ne smete pretiravati! Raje vadite redno, najbolje vsak dan.

Katerim vajam se izognite, če imate osteoporozo

Izogibati se morate vajam, ki zahtevajo močne ali sunkovite gibe ali vajam, ki močno obremenijo samo en del telesa.

Še posebej primerna je telovadba v vodi, saj so sklepi v vodi razbremenjeni in je gibanje lažje.

Če se pri vadbi pojavijo bolečine, se pogovorite z zdravnikom, ki bo ocenil, ali gre za nedolžno bolečino ali kaj resnejšega.

Izogibajte se dejavnostim, pri katerih obstaja velika možnost padca, na primer hitremu alpskemu smučanju, deskanju, rolkanju, gorskemu kolesarstvu, drsanju, intenzivni aerobiki in vadbi v fitnesu brez strokovnega nadzora. Tudi golf, kegljanje, tenis ali jahanje lahko hrbtenico zelo obremenijo, zato je potrebna previdnost. Izogibajte se vajam, ki zahtevajo močne ali sunkovite gibe oziroma povzročajo pretiran napor v določenem delu telesa (npr. trebušnjaki). Najbolje je, če se pred začetkom vadbe posvetujete s fizioterapevtom ali s svojim zdravnikom. To še zlasti velja za tiste, ki so že utrpeli zlom ali so celo v obdobju okrevanja.

Primerne vaje pri osteoporozi

Opozorilo: pred začetkom vadbe je najbolje, da se posvetujete s svojim zdravnikom ali fizioterapevtom. Lahko se udeležite skupinske vadbe pod strokovnih vodstvom, prilagojene bolnikom z osteoporozo.

Na spletni strani smo zbrali nekaj oblik vadbe, ki je priporočljiva pri osteoporozi. Vabljeni k prebiranju.

Vaje si lahko preberete tudi v posodobljeni e-verziji knjižice doc. dr. Tomaža Kocjana, dr. med. in soavtoric Maje Kozlevčar Živec, dr. med., spec. fiz. reh. med. in mag. Gabrijele Gaber, višje fizioterapevtka – Vse kar moram vedeti o osteoporozi (na straneh 40 do 63).

Foto: Karolina Grabowska iz Pexels