FRAX izračun

Metoda FRAX nam izračuna verjetnost za osteoporozni zlom v naslednjih desetih letih. Svetovna zdravstvena organizacija ga je prvič predstavila leta 2008, takrat je bil na voljo v devetih državah, danes je posebej prilagojen za uporabo v več kot 80 državah sveta. Zgolj s pomočjo spletne različice izračuna in nekaj preprostimi kliki ter odgovori je doslej več kot 41 milijonov ljudi pravočasno izvedelo, da imajo povečano verjetnost za zlome. Izračunajte si jo tudi vi.

Z metodo FRAX (v angleščini fracture risk assesment tool) na podlagi dejavnikov tveganja za osteoporozo izračunamo, kakšna je verjetnost, da si bomo v prihodnjih desetih letih zlomil bodisi kolk, vretence, zapestje ali nadlahtnico. Ta način izračuna se je tudi v Sloveniji predvsem v referenčnih ambulantah in na meritvah, ki jih po Sloveniji izvajajo naša društva, dobro prijel. Podatki iz leta 2019 kažejo, da je Slovenija vodilna država glede uporabe FRAX-a glede na število prebivalcev. V Sloveniji opravimo približno 8000 FRAX izračunov na milijon prebivalcev. Na drugem mestu je Velika Britanija s 5500 izračuni na milijon prebivalcev, kar pomeni, da krepko vodimo. Tudi med zdravniki, ki se ukvarjajo z osteoporozo, je postal sopotnik denzitometrije (DXA) – doslej zlatega standarda za odkrivanje osteoporoze s pomočjo rentgenskih žarkov.

Pričakuje se, da bo metoda FRAX sčasoma morda celo nadomestila merjenje mineralne kostne gostote, do sedaj edinega načina za pravočasno odkrivanje osteoporoze. Zdravnikom pomaga prepoznati bolj ogrožene bolnike, natančneje določiti tveganje za zlom in bolnikom tudi jasneje predstaviti, zakaj je zdravljenje potrebno.

Verjetnost za zlom s pomočjo metode FRAX izračunamo tudi sami na na spletu ali mobilnih telefonih http://www.fraxplus.org.

Model bo sicer treba še prilagoditi slovenskim razmeram, dotlej pa v izračunih uporabljamo FRAX-ov model, razvit za Veliko Britanijo, saj je epidemiologija zlomov kolka v Veliki Britaniji in Sloveniji zelo primerljiva. V svetu so se odločili za različne pragove, pri kateri verjetnosti za zlom naj bi obiskali zdravnika. V Sloveniji velja, da se za zdravljenje odločijo, kadar je verjetnost za večji osteoporozni zlom najmanj 20-odstotna, za zlom kolka pa 5-odstotna. Če nam torej izračun pokaže verjetnost, ki se približuje tem vrednostim, na to opozorimo svojega osebnega zdravnika ali medicinsko sestro v referenčni ambulanti.

Kaj o FRAX menijo strokovnjaki?

Endokrinolog doc. dr. Tomaž Kocjan, dr. med., je za našo Sončnico novembra 2017 povedal, da razlogov za dvom ni in da gre za »najbolj zanesljiv tovrstni model, ki je trenutno na voljo«, saj je metoda zasnovana na številnih podatkih o zlomih iz raziskav, ki so vključevale skupno 60.000 bolnic in bolnikov z osteoporozo z vsega sveta, preizkušena pa je na dodatnih 250.000 bolnikih.

S pomočjo metode lahko izračunamo tveganje za zlom v naslednjih 10-tih letih za vsakega posameznika, starega od 40 do 90 let. Vprašalnik sicer lahko izpolnijo tudi mlajši od 30 let, vendar pa rezultati ne bodo povsem merodajni – model jim bo izračunal verjetnost za zlom ob predpostavki, da so stari 40 let. Zasnovan je namreč na realnih podatkih bolnic in bolnikov, ki pa so bili večinoma starejši od 40 let. Kocjan upa, da bo v prihodnosti, ko bo metoda izpopolnjena in posebej prilagojena raznolikostim vsake države, pripomogla k racionalnejšemu predpisovanju zdravil. »To je bil navsezadnje tudi eden od razlogov za razvoj metode,« dodaja.