DPO Posavje: Delavnica o premagovanju stresa za članice skupine iz Sevnice

V mesecu marcu 2018 so se članice Društva za preprečevanje osteoporoze Posavje – skupina iz Sevnice udeležile psihoedukativne delavnice prepoznavanja in obvladovanja stresa, ki jo v sklopu promocije duševnega zdravja izvajajo v Zdravstvenem domu Sevnica. Srečevale so se 5 tednov, enkrat tedensko po dve šolski uri. Skupaj so preko kratkih predstavitev, posameznih nalog v delovnem zvezku in pogovora v skupini spoznavale simptome, značilnosti in vzroke preobremenjenosti s stresom in načine spoprijemanja z njim, na koncu pa se seznanile s tehnikami sproščanja, ki jih bodo lahko izvajale tudi v domačem okolju.

Udeleženke delavnice so s svojo odprtostjo, sproščenostjo in dobro voljo ustvarile prijetno vzdušje v skupini. Izmenjale so dobre izkušnje obvladovanja stresa, obenem pa dobile potrditev, da se s podobnimi vsakodnevnimi težavami srečujemo prav vsi. Povedale so, da bi jim taka znanja še kako prav prišla že nekaj desetletji prej, saj bi v marsičem v preteklosti ravnale drugače.

Kot vodja delavnice sem bila presenečena in navdušena nad radovednostjo in odprtostjo udeleženk za nova znanja. Presenetile so me tudi s svojo angažiranostjo in aktivnim načinom življenja, ki jim prinaša vsakodnevno zadovoljstvo. Sama sem bila sicer vodja in predavateljica delavnic, moram pa priznati, da sem nevede prevzela tudi vlogo učenke. Udeleženke so me namreč naučile veliko modrosti, ki so jih pridobile skozi življenje.
Marina Vidović, mag.psih.

In kaj so povedale udeleženke?

Milena R.: Udeležila sem se štirih srečanj, ki so potekala v prostorih Zdravstvenega doma Sevnica. Razlogi za udeležbo so bili različni, saj nas stres različno obremenjuje v vsakdanjem življenju, poklicnem in osebnem. Srečanja so potekala v sproščenem vzdušju, vodja delavnice nam je snov podajala na razumljiv način, ob tem pa tudi udeleženkam omogočila aktivno sodelovanje. Tako smo se sproščeno pogovarjale o situacijah, ki na nas delujejo stresno, kako stres doživljamo in kako se z njim spopadamo. Na zadnjem, petem srečanju, smo spoznale tehnike sproščanja in jih tudi preizkusile. Verjetno se vse strinjamo, da je bila delavnica koristna in da smo pridobile kar nekaj znanj v zvezi s stresom, njegovim prepoznavanjem in načini, kako se nanj odzvati, da ta čim manj obremenjuje naše zdravje. Na nas pa je, da se odločimo, kako bomo pridobljeno znanje uporabile v svojem življenju, ali bomo spremenile svoj življenjski slog, da bo stresorjev čim manj. Osebno sem se po vsakem srečanju počutila zelo sproščeno, z dobrim občutkom, da sem storila nekaj koristnega zase. Na koncu bi še enkrat pohvalila vodjo Marino Vidović, ki je po moji oceni delavnice izpeljala odlično.  Želim si še več podobnih izobraževanj.

Nevenka V.: Udeležila sem se vseh štirih predavanj in delavnice na temo sproščanja. Hvala za organizacijo teh delavnic, ki so nam omogočile poglobljeno seznanitev o stresu, našem vsakdanjem spremljevalcu v življenju. Mislim, da smo nekaj že znanega osvežile, nekaj pa tudi slišale novega. Nikoli ni prepozno in preveč, če spoznaš še kaj ali če kaj osvežiš. Zdaj se še bolj zavedamo pomembnosti umirjenega življenja, kar pa nam ni dano vsak dan, zato  je dobro, da se znamo spopadati s problemi.

Mici J.: Čudovita izkušnja. Zanimiva in uporabna v vsakdanjem življenju. Hvala vam!

Milena Ž.: O tem sem sicer bila že seznanjena večkrat, uporabljam pa največ trebušno dihanje, ki mi je najbolj všeč in mi tudi pomaga pri stresu. Pomembno je, da to, kar smo slišali, tudi uporabljamo.  Drugače pa sem s tovrstno delavnico zelo zadovoljna.