Granola je pravzaprav drugo ime za hrustljave muslije, sestavljene iz žitaric in oreščkov. Vsebuje veliko ovsenih kosmičev, ki so najbogatejši žitni vir kalcija. Granolo lahko kupimo že pripravljeno, povsem enostavno pa jo lahko naredimo tudi sami. Ponujamo vam enega izmed receptov, ki pa ga lahko po svojih željah dopolnite tudi z drugimi žitaricami, oreščki in suhim sadjem.
Sestavine (za 4 osebe):
- 300 g ovsenih kosmičev
- 200 g ajdove kaše
- 65 g kokosovih kosmičev
- 125 g lešnikov
- ščepec soli
- 120 ml kokosovega olja
- 120 ml javorovega sirupa
- žlička vanilije v prahu
- žlička mletega cimeta
- 60 g kakava v prahu
Priprava:
Ovsene kosmiče, ajdo, kokosove kosmiče, lešnike in sol zmešamo v večji skledi. Nato v ponvi segrejemo kokosovo olje in mu dodamo javorov sirup, vanilijo, cimet in kakav. Javorov sirup lahko nadomestimo tudi z medom.
Dobro premešamo, da dobimo gladko zmes. Vročo zmes prelijemo čez suhe sestavine v skledi in vse skupaj s kuhalnico dobro premešamo. Zmes stresemo na pekač, ki smo ga prej obložili s peki papirjem.
Lepo jo razporedimo po pekaču in v pečici, ogreti na 175 stopinj Celzija, pečemo 20 minut. Vsakih pet minut zmes premešamo, da se ne zažge. Po 20 minutah jo vzamemo iz pečice in pustimo na zraku, da se popolnoma ohladi. Nato jo lahko spravimo v steklen kozarec in za zajtrk ponudimo z mlekom, jogurtom ali svežim sadjem.
Recept pripravila: prim. asist. Jana Govc Eržen, dr. med.
Objavljeno v reviji Sončnica, oktober 2017
Foto: Pinterest