Zlomi kosti zaradi osteoporoze prizadenejo eno od treh žensk in enega od petih moških starejših od 50 let

Mednarodna fundacija za osteoporozo (IOF) izkoristi vsako priložnost, da opozarja na pomen preventivnega ukrepanja starejših oseb, bolnikov in zdravnikov, da skupaj namenijo več pozornosti zdravju kosti in preprečevanju zlomov.

Osteoporoza je bolezen, zaradi katere kosti postanejo šibke in krhke. Je tiha bolezen, ki pogosto ostane neprepoznana in nezdravljena. Veliko strokovnjakov je zaskrbljenih, da je svetovna pandemija v letih 2020 in 2021 negativno vplivala na zdravje kosti in preprečevanje ter zdravljenje osteoporoze. Na to so opozorili ob svetovnem dnevu osteoporoze, oktobra 2021.

Zaradi covid-19 omejitev so mnogi starejši, ki so najbolj dovzetni za osteoporozo, še živeli v zaprtih prostorih in s tako imenovanim »sedečim življenjskim slogom«. To je povzročilo, da niso imeli dovolj gibanja in / ali vitamina D, ki sta so skupaj s kalcijem in drugimi zdravimi hranili potrebna za dobro zdravje kosti.

Zaskrbljujoče je tudi, da zaradi omejitev ali zaprtja veliko starejših oseb ni moglo dostopati do prepotrebnih pregledov in testiranj za ocene tveganje zdravja kosti.

Predsednik IOF, profesor Cyrus Cooper, pravi:

»Čas je, da zdravje kosti in preprečevanje osteoporoze postaneta prioriteta zdravstvene oskrbe. Zlomi kosti zaradi osteoporoze prizadenejo eno od treh žensk in enega od petih moških starejših od 50 let (podatki za svetovno populacijo). Osteoporozni zlomi so glavni vzrok za nastanek bolečin, invalidnosti in izgube samostojnosti starejših oseb. Zlomi kolka in hrbtenice so najbolj izčrpavajoči  in tudi življenjsko nevarni. S pozornostjo na zdravje kosti, zgodnjim prepoznavanjem in ustreznim zdravljenjem je mogoče poškodbe preprečiti.”

Pet načinov za varovanje zdravje kosti:

Nadaljujte z vadbo: med pandemijo ljudje veliko sedijo, zlasti, če so dlje časa zaprti v svojih domovih. Redna telesna obremenitev in vaje za krepitev mišic pomagajo ohranjati kostno in mišično maso ter vas ohranjajo močnejše in mobilne. S tem je tudi manjša verjetnost, da bi padli in si kaj zlomili. V slovenskih društvih za osteoporozo potekajo številne vadbe tudi na daljavo. Preverite, ali se kaj dogaja tudi v vašem kraju. Seznam društev: https://osteoporoza.si/drustva.

Zaužijte dovolj vitamina D in uživajte hrano, bogato s kalcijem: skupaj s kalcijem, beljakovinami in drugimi hranili, vitamin D podpira zdravje kosti in mišic. Če ste veliko v zaprtih prostorih in ste malo izpostavljeni sončni svetlobi, vam morda primanjkuje vitamina D. Vprašajte svojega zdravnika, ali bi bil morda potreben dodatek.

Zaprosite za oceno stanja kosti, če imate dejavnike tveganja za osteoporozo: med epidemijo covid-19 je bilo izvedenih manj ocen tveganja in veliko tistih, ki bi se morali testirati, ni moglo dostopati do meritev kostne gostote. Predlagamo, da preverite ključne dejavnike tveganja s Preverjanje tveganja za osteoporozo IOF. Če ste ogroženi, se obrnite na svojega zdravnika in vztrajajte, da skupaj naredita oceno tveganja za zlome ali DXA merjenje, če bo to potrebno.

Jemljite predpisano terapijo za zdravljenje osteoporoze: vsi, ki jim je bilo predpisano zdravljenje, morajo poskrbeti za to, da nadaljujejo z jemanjem zdravil, kot je bilo predpisano. Zavedajte se tega, da zdravljenja ne smete odlašati in se posvetujte z zdravnikom glede zdravil.

Naj bo preprečevanje padcev prednostna naloga: zagotovite si varno domače okolje. Za večjo varnost pred padci je pomembno, da odstranite ovire, ob katerih bi se lahko spotaknili, namestite ograjo v kadi ter poskrbite za dobro osvetlitev stopnišča. Nosite čevlje z nedrsečimi podplati.

Profesor Cooper še opozarja: “Ključno je, da vsak starejši od 50 let, ki si je ob padcu zlomil kost, zahteva testiranje in potrebno zdravljenje osteoporoze. Pravočasna oskrba zlomov je ključnega pomena za preprečevanje potencialno izčrpavajočih zlomov v prihodnosti.”

O IOF

Mednarodna fundacija za osteoporozo (IOF) je največja nevladna organizacija na svetu, namenjena preprečevanju, diagnosticiranju in zdravljenju osteoporoze in s tem povezanega mišično – skeletnega sistema ter bolezni. Člani IOF, vključno z odbori znanstvenih raziskovalcev, kot tudi 268 pacientov, zdravstvenih delavcev in raziskovalnih društev, sodelujejo, da bi preprečili zlome in da bi zdravo gibanje postalo svetovna prednostna naloga zdravstvenega varstva.

Vir članka: https://www.worldosteoporosisday.org in https://www.osteoporosis.foundation Preverjanje tveganja za osteoporozo IOF: https://riskcheck.osteoporosis.foundation