Odkrivanje osteoporoze

Odkrivanje osteoporoze je enostavno in varno. Edini način, da jo pravočasno odkrijemo, je merjenje  kostne  gostote.  To  merimo  s  posebno  napravo,  ki  deluje  na  podlagi  rentgenskih žarkov,  izsledki,  ki  jih  dobimo  že  po  nekaj  minutah,  pa  so  zelo  natančni.  Merjenje  kostne gostote (meri se gostota v ledvenih vretencih in kolku) omogoča napoved nevarnosti zloma, z več meritvami pa lahko ocenimo izgubo kostne mase ali spremljamo učinek zdravljenja.

Meritev  poteka  na  posebni  preiskovalni  mizi,  na  katero  lahko  ležemo  v  oblačilih.  Izsledki meritve so izraženi v gramih/kvadratni centimeter (g/cm2), te pa nato zdravnik primerja s standardnimi vrednostmi, ki so določene za vsako starost posebej. Odstopanje do ene enote (standardne deviacije) navzdol je še v mejah normale, še večje odstopanje med 1 in 2,4 je značilno  za  osteopenijo  (začetno  zmanjšanje  kostne  mase),  odstopanje  za  2,5  ali  več  pa pomeni osteoporozo.

Poleg  izsledkov  meritve  morajo  zdravniki  upoštevati  tudi  starost  bolnika  in  pri  njem poizvedeti  tudi  o  drugih  dejavnikih  tveganja  (predvsem  o  prejšnjih  zlomih,  pogostejših zlomih  v  družini,  življenjskem  slogu).  Skupna  ocena  nato  privede  do  odločitve,  ali  je ogroženost  za  zlom  tolikšna,  da  se  uvede  zdravljenje.  Zdraviti  se  morajo  na  primer  tudi bolniki in bolnice, pri katerih merjenje kostne gostote ni pokazalo osteoporoze, vendar so že utrpeli osteoporozni zlom vretenca ali kolka.

»Pred postavitvijo diagnoze nisem vedela veliko o osteoporozi. Ko sem izvedela, da imam to bolezen, sem bila pretresena in nisem mogla verjeti, saj se mi je zdelo, da osteoporoza ni bolezen, ki jo lahko ima nekdo, kot sem jaz, saj sem živela zelo dejavno življenje. Srečna sem, da sem s pomočjo svojega zdravnika še vedno lahko jaz, da uživam v življenju in delam, kar želim.«
švicarska igralka Ursula Andress

Enominutni test tveganja

Se sprašujete, kolikšno je vaše tveganje, da zbolite za osteoporozo? Vzemite si minuto časa, rešite test in razmislite, ali bi šli na merjenje kostne gostote. Na vsako od spodnjih vprašanj odgovorite z DA ali NE.
1)   Je imel kateri od vaših staršev osteoporozo ali si je zlomil kolk ob manjšem padcu ali zdrsu?
2)   Ali ste si kdaj ob manjšem padcu ali zdrsu zlomili kost?
3)   Ali že več kot tri mesece jemljete tablete s kortikosteroidi (na primer metilprednizolon)?
4)   Ali se je vaša telesna višina znižala za več kot tri centimetre?
5)   Ali redno uživate alkohol v večjih količinah?
6)   Ali pokadite več kot 20 cigaret dnevno?
7)   Ali imate pogosto drisko (ki je posledica
bolezni, kakršni sta celiakija ali Crohnova bolezen)?

vprašanji za ženske:
8)   Ali ste imeli zgodnjo menopavzo (pred 45. letom starosti)?
9)   Ali vam je menstruacija kdaj izostala za 12 mesecev ali več (razen zaradi nosečnosti ali menopavze)?

vprašanje za moške:
10) Ali ste imeli kdaj težave z impotenco, pomanjkanjem libida ali kakšen drug znak, povezan z nizko ravnjo testosterona?

Če  ste  odgovorili  z  DA  na  katerokoli  vprašanje,  to  seveda  ne  pomeni,  da  imate  osteoporozo.
Lahko  pa  je  to  znak,  da  imate  povečano  tveganje,  da  zbolite  za  to  boleznijo.  Priporočamo vam, da pokažete izpolnjen test svojemu zdravniku, ki bo presodil, ali so nadaljnje preiskave potrebne.

Izračunajte si verjetnost za zlom

Svetovna  zdravstvena  organizacija  je  razvila  tudi  posebno  orodje,  imenovano  FRAX, namenjeno ocenjevanju tveganja za osteoporozni zlom. FRAX temeli na posebnih modelih, ki so jih znanstveniki razvili na podlagi proučevanj bolnikov z osteoporozo, pri katerih so upoštevali  tudi  geografske  dejavnike.  Možnost  tveganja  s  podobnimi  dejavniki  v  Evropi namreč ni enaka tisti v Aziji ali ZDA.