Voda in druge pijače ter njihov vpliv na krhkost kosti

Skupina strokovnjakov, vključenih v projekt PANGeA, ki so pripravili priročnik Telesna aktivnost in prehrana za kakovostno staranje, ugotavlja, da je pri starejših ljudeh dehidracija oziroma izsušenost pogost problem. Redno pitje zadostne količine je pomembno, saj se pri starejših odraslih občutek za žejo zmanjša in je ne občutijo.

Priporočen vnos je vsaj 1600 ml (8 kozarcev po 2 dcl) oziroma 30 ml/kg telesne mase na dan, kar sovpada s priporočilom v programu CINDI; ta navaja, da telo potrebuje v poprečju od 1,5 do 3 litre tekočine dnevno. Ob tem pa je potrebno upoštevati različne dejavnike, kot so vreme in vremenski pogoji, aktivnost, telesna teža, zdravstveno stanje posameznika, uporaba zdravil … Potrebe po vodi se povečajo tudi pri patoloških stanjih, kot so: vročica, bruhanje, driska ipd. Za nadomeščanje tekočine se priporočajo le pijače brez dodanih sladkorjev navadna voda, mineralna voda, sadni in zeliščni čaji in razredčeni sadni/
zelenjavni sokovi.

Dr. Leila Kažinić Kreho v svoji knjigi Prehrana 21. stoletja za ženske/moške priporoča, da tekočino zaužijemo vsaj dve do tri ure pred spanjem. Zvezdana Vražič, specialistka klinične dietetike, priporoča pitje vode postopoma po požirkih, ne pa velike količine naenkrat. Hkrati tudi poudarja izogibanje gaziranim pijačam, ki vsebujejo CO2, ta izplavlja kalcij iz telesa. Tudi dr. Leila Kažinić Kreho poudarja, da so gazirane pijače bogate s fosforjem, ki v večjih količinah povzroča izgubo kalcija, kar neugodno vpliva na zdravje kosti. Prav tako priporoča previdnost pri pitju kave in temnih čajev. Po nekaterih raziskavah bi lahko več kot tri kave na dan kar za 82 % povečale verjetnost osteoporoze.