Pomerjala sem plašč, bil je predolg

 

Vera_Grunfeld_3Pomerjala sem plašč, ki sem ga nosila pred dvema letoma, in bil je daljši za šest centimetrov. Ko sem podaljševala vozniško dovoljenje in sem morala k svoji zdravnici po zdravstveni karton, sem ji to omenila. Dejala mi je, da bi to lahko bilo znamenje osteoporoze. Takrat sem prvič slišala za to bolezen.  Bilo je leta 1993. Kmalu zatem so mi diagnosticirali osteoporozo in sledili so kontrolni pregledi. Na enem od teh me je moja nadvse prijazna zdravnica dr. Andreja Kocjančič vprašala, ali še kadim. Pritrdila sem. Ona pa mi je odgovorila, naj namesto kajenja raje ustanovim društvo. Uspelo nam je aprila l997. Tri leta kasneje pa se nas je sedem društev za osteoporozo, ki smo takrat delovala po Sloveniji, odločilo, da ustanovimo Zvezo društev bolnikov z osteoporozo Slovenije. Bilo je 22. novembra 2000.

Prav je, da povemo, da je bila ta odločitev takrat nujna, ker eno samo društvo ni moglo zastopati vedno večjega števila članic. Zastopanje članic iz vse Slovenije pa je bilo istočasno tudi pogoj za pridobivanje sredstev iz Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) in od generalnih sponzorjev.

Petnajst let je relativno kratka doba, a se je v tem času veliko spremenilo. Danes Zveza šteje že 18 društev, ki se zavedajo, da je prav Zveza tista, ki v državnem merilu prinaša osteoporozi vedno več priznanj in upoštevanja. Mogoče nekateri niti ne vedo, da smo bile v naših začetkih za marsikoga samo nepotrebne tečnobe z boleznijo, ki sploh ni bolezen, ampak samo splošno stanje vseh starejših oseb.

Naše vedenje o takratnem delovanju pa je še toliko živo, da se moramo spomniti in se zahvaliti gospem, ki so v tistem času skupaj z ljubljanskim društvom orale ledino, vsaka v svojem okolju. Lepo pozdravljene: gospa Magda Rajer v Novi Gorici; gospa Dragica Žlebnik s sopodpisnikom dr. Menartom takrat v Banovcih; gospa Vida Orbanič iz Izole; gospa Danica Šanc iz Trbovelj; gospa Eva Orač iz Celja; gospa Marija Gros s pokojno dr. Alenko Pegam in še vedno aktivno podpisnico gospo Mileno Zupin iz Kranja.

Vera Grünfeld, Društvo bolnikov z osteoporozo Ljubljana

〈Vera Grünfeld je bolnica z osteoporozo, ustanoviteljica in prva predsednica ljubljanskega društva ter pobudnica ustanovitve Zveze, ki jo je prvi dve leti tudi vodila.〉