Osteotlon v Beltincih

murska-sobota-6Pred štirimi leti smo osteotlon organizirali v Murski Soboti, letos pa smo ga prenesli v devet kilometrov oddaljene Beltince. V kulturnem domu, ki  nam ga je odstopila krajevna skupnost, se nas je zbralo čez dvesto članov Pomurskega osteološkega društva in občanov občine Beltinci. murska-sobota-4Dogajalo se je veliko. Ob deseti uri smo pričeli s presejalnimi meritvami kostne gostote na petnici in ugotavljanjem ogroženosti za osteoporozni zlom v naslednjih desetih letih z računalniškim modelom FRAX. Na stojnici Zdravstvene srednje šole Rakičan so dijaki merili krvni tlak ter količino sladkorja v krvi. Na lutki so nam pokazali, kako si pravilno pregledujemo dojke, da čim prej ugotovimo, ali ni na njih kaka neljuba sprememba. Vseh meritev se je udeležilo nekaj čez 160 oseb.

murska-sobota-5Stojnica Turističnega društva Lipovci je bila obložena z zdravilnimi čaji, seveda smo jih lahko tudi pili. Ob enajsti uri smo krenili na pohod po Beltincih. Vodil nas je odličen in vsestranski poznavalec kraja zdravnik Nikolaj Sepešy, anestezist. Ogledali smo si park, cerkev, grad in lekarniški muzej. V gradu nas je pritegnila razstava starodobnih koles, ki jo je izčrpno predstavil Gusti Farkaš, predsednik Društva starodobnikov in ljubiteljev starih koles “Dimek” Beltinci. Na  ogledu gradu so se nam pridružili člani Območnega društva bolnikov z osteoporozo Celje, ki so bili ravno ta dan na potepanju po Prekmurju, vodila pa jih je naša članica Olga Farkaš.

imurska-sobota-2Ob trinajsti uri so se začela predavanja, organiziral jih je NIJZ: ortoped Menart Tomislav, dr. med., nas je znova, vendar na drugačen način, seznanil z novostmi pri zdravljenju osteoporoze in svetoval, kako živeti z boleznijo kosti; Gordana Toth, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, je predavala o prehrani ter njenem vplivu na osteoporozo; Ema Mesarič, dipl. med. sestra, koordinatorka za gibanje v Pomurju, je spregovorila na to temo predvsem s preventivnega vidika.

Prireditev smo zaključili s kulturnim programom, v katerem smo slišali prekmurske pesmi, himno društva, ki jo je napisala naša žal že pokojna članica Rezka, se nasmejali ob skeču in zaploskali grškim plesom, ki so jih odplesale gostje iz Celja.

Veseli nas, da so prišli na osteotlon župan občine Beltinci Milan Kerman, podžupan Roman Činč, zastopnik bolnikovih pravic Martin Raj in še nekateri drugi predstavniki kraja.

Marija Horvat,
Prekmursko osteološko društvo Murska Sobota