Osteoporoza

Na tem mestu zbiramo informacije kaj je osteoporoza, kako se zdravi, kako pomembna so prehranska dopolnila in odgovarjamo na vprašanja, ali jo lahko preprečite.

Kaj je osteoporoza?

Osteoporoza dobesedno pomeni porozne kosti. Kosti, ki so bile močne, postanejo zaradi osteoporoze krhke in lomljive. Gibi, ki se zdijo sami po sebi umevni, npr. skloniti se in pobrati časopis ali dvigniti vnuka, lahko pri bolnikih z osteoporozo povzročijo zlome. Večina ljudi ne ve, da ima osteoporozo, dokler se kost ne zlomi. Takrat je bolezen že napredovala.

Pojavi se, ko se poruši ravnovesje med razgradnjo kosti in njeno gradnjo oziroma obnovo. Preberite več v članku Učna ura o osteoporozi.

Osteoporoza pomeni porozne kosti. Kosti, ki so bile močne, postanejo zaradi osteoporoze krhke in lomljive. Gibi, ki se zdijo sami po sebi umevni, pa lahko povzročijo zlome. Kaj je osteoporoza, kako jo prepoznate in kako se zdravi. Zbrali smo nekaj osnovnih informacij: Osteoporoza – kaj je, kako se odkriva in zdravi.

Odkrivanje osteoporoze

Odkrivanje osteoporoze je enostavno in varno. Edini način, da jo pravočasno odkrijemo, je merjenje kostne gostote. več v Odkrivanje osteoporoze.

Zdravljenje osteoporoze z zdravili

Bolnice in bolniki z osteoporozo imajo pogosto več vprašanj o zdravilih, prehranskih dodatkih, hrani in gibanju. Nekatera so bolj pogosta. In takšna zbiramo v naši rubriki, kjer odgovarjajo strokovnjaki. Tokrat o tem, ali sta vitamin D in kalcij dovolj. Preberite več v članku Bolnica z osteoporozo sprašuje o zdravilih in dodatkih, zdravnica odgovarja.

Kaj storiti, ko pozabimo vzeti zdravilo proti osteoporozi – vzeti dvojni odmerek ali ne, vzeti zdravilo, takoj ko se nanj spomnimo, ali počakati na običajno uro? Zbrali smo priporočila.

Osteoporoza in prehranska dopolnila

Z zdravim življenjskim slogom se ji lahko učinkovito postavite po robu. Za kakovostno življenje osteoporozi navkljub pa so izjemnega pomena redno gibanje, ustrezna prehrana, redno in pravilno jemanje zdravil ter upoštevanje zdravnikovih navodil. Podrobneje v članku Je mogoče nastanek osteoporoze preprečiti ali upočasniti s prehrano in vitamini?

Preprečevanje osteoporoze

Pričakovana povprečna življenjska doba se vztrajno bliža 80-tim. Vsakdo se bo nekoč srečal tudi z osteoporozo. Kaj lahko storite pred in petdesetem letu, da bi omilili njene posledice. Kaj lahko storimo, da bi preprečili osteoporozo – preberite več.

Rešite 1 – minutni test tveganja za osteoporozo – kakšno je vaše tveganje, da zbolite za osteoporozo? Ali ste 1 izmed 3 žensk ali 1 od 5 moških, ki bodo zboleli za osteoporozo? Rešite 1 – minutni test tveganja za osteoporozo in ugotovite!

Vse novice rubrike Osteoporoza.

Foto: pasja1000 iz Pixabay