Odkrivanje osteoporoze

Odkrivanje osteoporoze je enostavno in varno. Edini način, da jo pravočasno odkrijemo, je merjenje kostne gostote.

To merimo s posebno napravo, ki deluje na podlagi rentgenskih žarkov. Izsledki, ki jih dobimo že po nekaj minutah, pa so zelo natančni.

Merjenje kostne gostote (meri se gostota v ledvenih vretencih in kolku), omogoča napoved nevarnosti zloma, z več meritvami pa lahko ocenimo izgubo kostne mase ali spremljamo učinek zdravljenja.

Kako poteka meritev kostne gostote

Meritev poteka na posebni preiskovalni mizi, na katero lahko ležemo v oblačilih. Izsledki meritve so izraženi v gramih / kvadratni centimeter (g / cm2), te pa nato zdravnik primerja s standardnimi vrednostmi, ki so določene za vsako starost posebej.

Odstopanje do ene enote (standardne deviacije) navzdol je še v mejah normale, še večje odstopanje med 1 in 2,4 je značilno za osteopenijo  (začetno zmanjšanje kostne mase), odstopanje za 2,5 ali  več pa pomeni osteoporozo.

Poleg izsledkov meritve morajo zdravniki upoštevati tudi starost bolnika in pri njem poizvedeti  tudi o drugih dejavnikih tveganja (predvsem o prejšnjih zlomih, pogostejših zlomih v družini,  življenjskem slogu).

Skupna ocena nato privede do odločitve, ali je ogroženost za zlom tolikšna, da se uvede  zdravljenje. Zdraviti se morajo na primer tudi bolniki in bolnice, pri katerih merjenje kostne gostote ni pokazalo osteoporoze, vendar so že utrpeli osteoporozni zlom vretenca ali kolka.

»Pred postavitvijo diagnoze nisem vedela veliko o osteoporozi. Ko sem izvedela, da imam to bolezen, sem bila pretresena in nisem mogla verjeti, saj se mi je zdelo, da osteoporoza ni bolezen, ki jo lahko ima nekdo, kot sem jaz, saj sem živela zelo dejavno življenje. Srečna sem, da sem s pomočjo svojega zdravnika še vedno lahko jaz, da uživam v življenju in delam, kar želim.«
švicarska igralka Ursula Andress

Enominutni test tveganja za osteoporozo

Se sprašujete, kolikšno je vaše tveganje, da zbolite za osteoporozo? Vzemite si minuto časa, rešite test in razmislite, ali bi šli na merjenje kostne gostote. Na vsako od spodnjih vprašanj odgovorite z DA ali NE.

  1. Je imel kateri od vaših staršev osteoporozo ali si je zlomil kolk ob manjšem padcu ali zdrsu?
  2. Ali ste si kdaj ob manjšem padcu ali zdrsu zlomili kost?
  3. Ali že več kot tri mesece jemljete tablete s kortikosteroidi (na primer metilprednizolon)?
  4. Ali se je vaša telesna višina znižala za več kot tri centimetre?
  5. Ali redno uživate alkohol v večjih količinah?
  6. Ali pokadite več kot 20 cigaret dnevno?
  7. Ali imate pogosto drisko (ki je posledica bolezni, kakršni sta celiakija ali Crohnova bolezen)?

Vprašanji za ženske:
8)  Ali ste imeli zgodnjo menopavzo (pred 45. letom starosti)?
9)  Ali vam je menstruacija kdaj izostala za 12 mesecev ali več (razen zaradi nosečnosti ali menopavze)?

Vprašanje za moške:
10) Ali ste imeli kdaj težave z impotenco, pomanjkanjem libida ali kakšen drug znak, povezan z nizko ravnjo testosterona?

Če ste odgovorili z DA na katerokoli vprašanje, to seveda ne pomeni, da imate osteoporozo.
Lahko pa je to  znak, da imate povečano tveganje, da zbolite za to boleznijo. Priporočamo vam, da pokažete izpolnjen test svojemu zdravniku, ki bo presodil, ali so nadaljnje preiskave potrebne.

Izračunajte si verjetnost za zlom

Svetovna zdravstvena organizacija je razvila tudi posebno orodje, imenovano FRAX, namenjeno ocenjevanju tveganja za osteoporozni zlom. FRAX temeli na posebnih modelih, ki so jih znanstveniki razvili na podlagi proučevanj bolnikov z osteoporozo, pri katerih so upoštevali tudi geografske  dejavnike. Možnost tveganja s podobnimi dejavniki v Evropi namreč ni enaka tisti v Aziji ali ZDA.

Vir: Resno in manj resno o osteoporozi (PDF, 998 kB)
Foto: Sarcifilippo, Pixabay