Iz Trbovelj: Šola zdravja v Strunjanu

Osteo STRUNJAN 2016 KONJI 338Kar 59 članov našega društva je preživelo čudovit teden v Strunjanu. Spremljala nas je misel tedna animatorke Barbare Šmon: »Hvaležnost prihaja iz dna duše in je čista kot najčistejši kristal. Prihaja iz nas kot bilka, ki zrase in v nas vzbudi še več ljubezni in življenjske moči«. 
Vsako jutro, z izjemo enega zelo deževnega, smo se ob 6. uri zbrali na obali, kjer smo pod taktirko naše predane vodje Dode najprej razgibali vse mišice od glave do pet in na koncu še zapeli. Za vestno vadbo smo bili nagrajeni s kavo, ki nam jo je skuhala in postregla kar naša Doda. Takoj zatem se nam je z ostalimi gosti Talasa pridružila animatorka Barbara in izvajali smo vaje za sproščanje telesa, še posebej srca in ožilja.

Po zajtrku nas je s palicami za nordijsko hojo v avli pričakal inštruktor telesne vadbe Janez Kolarič, ki nas je vsakič popeljal na drugo lokacijo, da smo poleg hoje občudovali tudi prekrasno naravo. No, ob 10. uri smo se ponovno dobili z Janezom v bazenu, kjer je vodil vodno aerobiko in smo lahko še v vodi krepili mišice. Zatem smo lahko po mili volji plavali, se greli in masirali v jakuzijih ali pa se poslužili raznih vodnih masaž za posebno boleče predele.

Tudi po kosilu nismo počivali. Udeležili smo se pohoda do kmetije Giassi,
kjer smo si privoščili artičoke z olivnim oljem in domač narezek, oboje pa
zalili z domačo kapljico in se nasmejali do solz ob pripovedovanju vicev, ki jih kar nikakor ni zmanjkalo, za slovo pa smo  tudi zapeli. Nekaj se nas je priključilo skupini, ki je šla peš skozi tunel v Portorož. Tam smo se malo razgledali, odpočili, se osvežili s kozarcem piva ali sladoleda in se po isti poti vrnili v Strunjan. Zvečer pa smo uživali ob poslušanju francoskih šansonov, ki sta jih odlično izvedla pianist Evgen in vsestranska animatorka Barbara.

Kot se za nedeljo spodobi, smo si privoščili izlet z ladjo Solinarka. Vožnja ob naši prelepi obali do Sečoveljskih solin in ogled muzeja solinarstva nam bo ostal v lepem spominu.

Večina članov našega društva se je udeležila izleta z avtobusom v zaledje Istre. Pot nas je vodila po dolini Dragonje, skozi Šmarje in Sečovlje do ogleda nove sodobne oljarne v Krkavčah. Zatem nas je nekaj šlo peš – Barbara nas je vodila po lepi gozdni poti do Nove vasi, kjer nas je pričakala skupina, ki se je do končne postaje pripeljala z avtobusom. V oštariji »Pr’ Vance« nas je čakala domača marenda, to je polenta, koromač in pinceta. Nam »knapom« nenavadna, ampak zelo okusna jed. Tudi ta izlet nam bo ostal v lepem spominu. 

Osteo STRUNJAN 2016 KONJI 560Vse večere smo preživeli zelo pestro: predavanje za dušo in telo Barbare Šmon, koncert bratov Žaubi, dva večera glasbe za ples in gledališke komedije »Družinske štorije od Zmagota in Viktorije«. Tudi strokovno predavanje dr. Metoda Prašnikarja »Poskrbite za svoje zdravje, preden je načeto!« je bilo zelo zanimivo in dobro obiskano.

Poleg krajših pohodov do križa, energetskih točk, smo bili tudi na Belvederu, od koder je prekrasen razgled na Izolo. Le pohoda do Pirana in nazaj skozi Fieso nismo uspeli izvesti, ga bomo pa naslednje leto. Kljub malo slabšemu vremenu smo se imeli »fajn« in naša najstarejša pohodnica, ki šteje častitljivih 86 let, je rekla: »Je za ponovit’!«

Marjanca Kanduč,
Društvo osteoporoze Trbovlje