Za nekaj vroče popestritve si tokrat privoščimo tradicionalno mehiško jed. Lahko je pikantna, lahko pripravite bolj blago različico. Tradicionalno jo postrežejo za zajtrk z jajcem. Hm, morda. Lahko pa je tudi odlična malica. Dober tek.
Čas priprave: 30 minut
Energijska vrednost: 805 kcal
Proteini: 28 g
Kalcij: 508 g
Vitamin D: 0,04 IU
Sestavine (za eno osebo):
- 3 koruzne tortilje (kupimo jih lahko v večini trgovin)
- 150 ml rastlinskega olja
- 200 g paradižnikov
- 50 g čili paprike (tradicionalno uporabljajo papriko jalapeno)
- 1-2 stroka česna
- sol
- 100 g svežega sira (v Mehiki uporabljajo tako imenovani quesco fresco, mi ga lahko
- nadomestimo s svežim sirom, grškim feta sirom ali kozjim sirom)
- 30 g kisle smetane
Priprava:
Razrežite tortilje na četrtine, da dobite trikotnike. V ponvi jih popecite na vročem olju, da postanejo hrustljave.
Papriko prerežite in iz nje očistite semena, nato jo skupaj s paradižnikom prevrite.
Paradižnike, papriko in česen spasirajte v mešalniku v omako. Mešanico solite po okusu.
Popečene tortilje naložite v posodo, ki jo boste lahko dali v pečico.
Prelijte jih s paradižnikovo omako, na vrh dodajte kislo smetano in potresite z zdrobljenim sirom.
Vse skupaj položite v pečico in na približno 150 stopinjah Celzija pecite toliko časa, dokler se sir ne začne topiti.
Vir: Recept je povzet od Mednarodne fundacije za osteoporozo – IOF