15. Svetovni dan osteoporoze – »Jaz sem močna, bodi še ti«

Velenje, 19. 10. 2013 – Dovolj je enostaven gib in kost se lahko zlomi. Še posebej to velja za osteoporozo, bolezen, za katero je značilna zmanjšana kostna gostota in spremembe v mikroarhitekturi kosti. Da bi opozorili in ozavestili vse generacije o tej tihi bolezni, ki prizadene v večji meri ženske, vsako leto obeležujemo svetovni dan osteoporoze, 20. oktober, ki letos nosi slogan »Jaz sem močna, bodi še ti«. V Sloveniji je ob letošnji 15. obletnici obeležitve svetovnega dne osteoporoze osrednja prireditev potekala danes, 19. oktobra, v Velenju. Gostitelj in organizator prireditve je bilo Društvo bolnikov z osteoporozo Šaleške doline, skupaj z Zvezo društev bolnikov z osteoporozo Slovenije in v sodelovanju z Mestno občino Velenje.

V Velenju se je srečalo več kot osemsto članic in članov društev bolnikov z osteoporozo iz cele Slovenije. Članice in člani društev so si v dopoldanskem času ogledali mesto in njegove znamenitosti, osrednja prireditev s programom se je pričela ob 13. uri v Rdeči dvorani. Prireditve se je udeležila predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije dr. med. Duša Hlade Zore, evropska poslanka mag. Mojca Kleva Kekuš, župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, kot gostiteljica pa je navzoče na prireditvi nagovorila tudi predsednica Društva bolnikov z osteoporozo Šaleške doline Janja Rednjak. Strokovni del programa je bil posvečen temi kako pomembna je aktivnost v mladosti za trdne kosti v starosti, predstavila jo je dr. Maja Kozlevčar Živec.

Naš namen in cilj z organizacijo prireditve je prispevati k ozaveščanju o osteoporozi, pomenu preventivnega delovanja, odkrivanja in zdravljenja osteoporoze ter spodbuditi vse generacije da sprejmejo aktiven življenjski slog, zavedajoč se pomena vitamina D in prehrane bogate s kalcijem.

DSC_7284-3 DSC_7034

DBO Šaleške doline