Predstavili smo se na 13. festivalu za 3. življenjsko obdobje

Od 1. do 3. oktobra je tudi Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije sodelovala na 13. Festivalu za 3. življenjsko obdobje v Cankarjevem domu v Ljubljani in tudi s to akcijo obeležila svetovni dan osteoporoze, 20 oktober. Prireditev je v treh dneh obiskalo več kot 15 000 obiskovalcev, bogat kulturni, izobraževalni in strokovni program pa je soustvarilo več kot 2000 posameznikov iz Slovenije in tujine. Na sejemski razstavi se je predstavilo 180 podjetij in društev s ponudbo informacij, storitev in izdelkov za bolj kakovostno in aktivno življenje.

Na naši stojnici so članice Društva bolnikov z osteoporozo Ljubljana obiskovalcem nudile publikacije – revijo Sončnica, zloženke in drug informativni material -, izvajali smo FRAX informativni računalniški izračun za verjetnost zloma v naslednjih 10-tih letih (hujši zlom zaradi osteoporoze ali zlom kolka) ter UZ meritve mineralne kostne gostote na petnici. Opravili smo prek 250 meritev in na nadaljnjo DXA meritev napotili okoli 50 udeležencev.

S strokovnimi nasveti je sodelovala tudi Maja Kozlevčar Živec, dr.med.,spec.fiz. s svojima sodelavkama, medicinskima sestrama Matejo in Alenko, ki so še podrobneje obrazložile rezultate FRAX in UZ meritev in ponudile kupone za kontrolne DXA meritve s 25% popustom do konca leta v njihovi ambulanti.

Zadnji dan meritev smo obiskovalcem delili materiale in jih seznanjali z delovanjem društev, včlanjenih v Zvezo društev bolnikov z osteoporozo Slovenije.

Prireditev so obiskali članice in člani društev iz Kočevsko – ribniške regije, iz Prekmurskega osteološkega društva iz Murske Sobote, Društva za preprečevanje osteoporoze Posavje in Društva bolnikov z osteoporozo Šaleške doline iz Velenja.

Duša Hlade Zore,
predsednica ZDBOS