Izlet na Primorsko

IZLET NA PRIMORSKO
Članice ljubljanskega društva smo se udeležile izleta na Primorsko. Pestro zgodovino in zaklade preteklosti smo občudovale v frančiškanskem samostanu na Kostanjevici pri Novi Gorici. V njegovo zavetje nas je prijazno sprejela s. Mirjam. V samostanu je pomembna knjižnica, imenovana po p. Stanislavu Škrabcu, ki je bil jezikoslovec in borec za ohranitev slovenske besede. Posebna znamenitost knjižnice je prva slovenska slovnica Arcticae Horuale (1584) z lastnoročnim podpisom avtorja Adama Bohoriča.
Ogledali smo si tudi grobnico zadnjih članov francoske kraljevske rodbine Bourbonov, ki so po izgonu iz Francije leta 1830 prišli v Gorico kot gostje grofa Coroninija.
Po ogledu samostana smo uživale med različno barvitimi vrstami znamenitih vrtnic, ki krasijo hišo na samostanskem dvorišču. Ta hiša danes nudi zatočišče skupini mladih, ki iščejo povratek na svojo pravo pot v družbi.
Izlet smo nadaljevale z vožnjo na Sveto goro nad Novo Gorico. V tamkajšnji baziliki nas je v bolečo zgodovino tako bazilike kot obeh Goric – naše in italijanske – in ljudi ob meji popeljal p. Miha.
Zanimiv zgodovinski in duhovni izlet smo po dobrem kosilu nadaljevale v Gorici, kjer smo ob kavici podoživljale dogodivščine iz naše mladosti »švercanja« kavbojk, kave in škornjev skozi nekdanji mejni prehod. Imele smo se zelo lepo v tem pomladansko že kar poletnem dnevu.

Cvetka Vidonja Mali