Dvajsetice v letu 2020 – nagovor predsednice ZDBOS

Imamo srečanje dvajsetic: 20 let Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, 20 let delovanja Društva bolnikov z osteoporozo Kranj in Društva osteoporoze Trbovlje, 20. oktober – svetovni dan osteoporoze in še leto, ki sta ga zaznamovala koronavirus in covid-19, je celo dvojna dvajsetica. Ta slednja sta krivca, da sta ponos in veselje ob jubilejih okrnjena, kot so okrnjene aktivnosti društev in Zveze.

Če smo minuli desetletji gradili dejavnosti na izobraževanju, meritvah kostne gostote, gibanju, srečevanju, druženju in s tem poleg zdravstvene promovirali tudi socialno komponento društev bolnikov z osteoporozo, smo zdaj vse to močno omejili, da bi se s polno odgovornostjo vključili v zajezitev te nevarne nove bolezni.

Oktobrska Sončnica, ki je pravkar izšla, ni mogla obiti aktualne ga dogajanja. Prinaša utrinke iz dela društev v pogojih protivirusnih ukrepov, članke o pomenu zdravega načina življenja, izkušnjah s prebolevanjem bolezni, o vitaminu D …

Že v prejšnjih številkah smo v člankih priznanih strokovnjakov pogosto opozarjali na pomen D vitamina pri preprečevanju in zdravljenju osteoporoze, tokratni zapis pa podkrepi njegovo vlogo še pri zdravljenju covida-19, saj naj bi prav ta vitamin krepil imunski sistem. Verjamem, da boste ta in druge strokovne prispevke prebrali z zanimanjem.

Seveda se bomo tudi v prihodnje srečevali, družili in izme­njavali izkušnje iz svojih okolij. Mogoče malo več po elektronskih povezavah, malo »bolj narazen« in malo bolj na glas.

Duša Hlade Zore, predsednica ZDBOS
Foto: Meta Černoga

Seveda se bomo tudi v prihodnje srečevali, družili in izme­njavali izkušnje iz svojih okolij. Mogoče malo več po elektronskih povezavah, malo »bolj narazen« in malo bolj na glas. Tako pogosto slišana fraza, da »zaradi epidemioloških razlogov« kakšna prireditev odpade, velja tokrat tudi za nas: ne bomo iz­vedli tradicionalne skupne slovesnosti ob svetovnem dnevu osteoporoze.

Preventivna je pač boljša kot kurativa in zato bomo svetovni dan 2020 obeležili z branjem Sončnice, s kakšnim klepetom po telefonu in izmenjavo elektronske pošte. Kmalu pa se, upam, dobimo na kakem dogodku, ki ga bomo prilagodili preprečevanju širjenja okužbe s SARS-CoV-2 virusom.

Do takrat vam želim prijetno branje in predvsem, da ostanemo zdravi, veseli in polni optimizma.

Zapisala: Duša Hlade Zore

Sledite nam v prihodnjih dneh in preberite še več o številu dvajset (20). Čestitamo vam ob svetovnem dnevu.