20. oktober 2020 – Svetovni dan osteoporoze letos drugače

Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije bo ob letošnjem svetovnem dnevu izdala glasilo Sončnica in s svetovalnim servisom bomo gostovali na Prvem programu Radia Slovenija. Mednarodna organizacija IOF je ob tej priložnosti objavila tudi test tveganja za nastanek osteoporoze v slovenščini.

Če bi živeli v običajnem letu, bi se ob svetovnem dnevu osteoporoze srečali v Hrastniku. Predsednica tamkajšnjega društva Silva Centrih se je s svojo ekipo na ta dogodek pripravljala že leto dni, a je načrte na koncu prekrižala epidemija covida-19.

Sredi poletja je postalo jasno, da organizacija velikega dogodka z nekaj sto prisotnimi ne bo mogoča. Posamezna društva načrtujejo vsaka svoje obeležje svetovnega dne, program sproti prilagajajo sprejetim ukrepom za preprečevanje prenosa bolezni. Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije bo ob tej priložnosti izdala glasilo Sončnica, s svetovalnim servisom, v torek, 20. 10. 2020 ob 8.05, bomo gostovali na Prvem programu Radia Slovenija. Vabljeni k spremljanju v živo ali poslušanju posnetka.

Lucija Fatur 20. 10. 2020

Letošnji svetovni dan osteoporoze sicer poteka pod geslom To je osteoporoza in opozarja, da ima tiha bolezen zelo konkretne posledice: zlome, bolečine in izgubo samostojnosti. Prav zaradi slednjega poleg bolnika močno prizadene tudi njegovo okolico, predvsem družinske člane. Družina je največkrat tista, ki nase prevzame vso skrb za nego bolnika, njegovo okrevanje po zlomu in uspešno rehabilitacijo. Ob skrbi za svojca pa pozabi nase, na svoje zdravje in začaran krog se nadaljuje.

Svetovno sporočilo svetovnega dne tako tokrat nagovarja tudi družine obolelih, naj se dovolj zgodaj zavejo pomena zdravega načina življenja, ki je edina prava preventiva proti osteoporozi.

Preverite tveganje za osteoporozo

Vabljeni, da na spletnem vprašalniku preverite, ali pri vas obstaja tveganje za osteoporozo in kako visoko je. Obiščite spletno strani in izpolnite interaktivni vprašalnik IOF Risk Check.

banner svetovni dan osteoporoze 2020

S klikom prenesite plakat za preverjanje tveganja za nastanek osteoporoze in ga obesite v svojih prostorih.

Foto: Sam lim (Pexels)