Z ustrezno prehrano poskrbite za zdravje svojih kosti

Prehrana predstavlja enega od petih načinov preventivnega ravnanja pri zdravju kosti. Zdravniki priporočajo, da zaužijte dovolj vitamina D in sledite prehrani, ki skrbi za zdrave kosti.

To so živila, bogata s kalcijem. Skupaj s kalcijem, beljakovinami in drugimi hranili vitamin D tako podpirate zdravje kosti in mišic. Če ste pogosteje v zaprtih prostorih in ste premalo izpostavljeni sončni svetlobi, vam morda primanjkuje vitamina D. Vprašajte svojega zdravnika, ali bo morda potreben dodatek. Če vam je dodatek predpisan, ga redno jemljite.

Kateri so preostali štirje preventivni ukrepi za zdravje kosti?

  • Nadaljujte z vadbo: med epidemijo so bili ljudje bolj sedeči, zlasti, če so bili dalj časa zaprti v svojih domovih. Redne vaje za obremenitev in krepitev mišic pomagajo ohranjati kostno in mišično maso, tako da ste močnejši, mobilni in manj verjetno, da boste padli in se zlomili.
  • Če imate dejavnike tveganja za osteoporozo, zaprosite svojega zdravnika za oceno zdravja kosti. Med epidemijo je bilo opravljenih manj ocen tveganja in mnogi, ki bi jih morali testirati, niso mogli dostopati do skeniranja kostne gostote. Začnite tako, da preverite ključne dejavnike tveganja, tako da opravite preverjanje tveganja za osteoporozo IOF. Če ste v nevarnosti, se obrnite na svojega zdravnika in vztrajajte pri oceni tveganja za zlome ali skeniranju DXA, če bo to priporočeno.
  • Jemljite predpisano zdravljenje osteoporoze: vsak, ki mu je bilo predpisano zdravljenje, mora nadaljevati z jemanjem zdravil, kot je predpisal zdravnik. Zavedajte se, da nekaterih zdravljenj ne smete odlašati, in se posvetujte s svojim zdravnikom, če je potrebno.
  • Naj bo preprečevanje padcev prednostna naloga: prosite za pomoč, da zagotovite varno domače okolje. Med drugimi varnostnimi ukrepi pri padcih odstranite nevarnost spotikanja in namestite ograje v kadi ter dobro osvetlitev vzdolž stopnišč. Nosite čevlje z nedrsečimi podplati.

Strokovni članki o prehrani

Preberite več člankov o prehrani, varovalnih živilih in pomenu hranil.
Več…

Recepti

Pobrskajte za recepti iz naše zbirke objavljenih avtorskih receptov.
Več…

Vir: Sporočilo za javnost organizacije IOF (The International Osteoporosis Foundation), oktober 2021