Vožnja z ladjico z okusom po morju

Pomlad se je prevesila v drugo polovico, ko smo se  članice in člani DOT odpravili na tradicionalni,  sedem dnevni oddih v Thalaso Strunajan.

Letošnji maj nam je postregel z veliko količino dežja in prav nič toplo ni bilo za ta letni čas. »Pustimo se presenetiti«, smo se vzpodbujali na avtobusu in si želeli, da bi bili dežniki pospravljeni v kovčkih.

Animatorka hotela nam je pripravila pester in zanimiv program. Ena od ponujenih možnosti, ob zadostnem številu prijav, je bila vožnja z ladjico ob slovenski obali in ribji piknik. Prijav je bilo dovolj, želeli smo si jasno vreme in mirno morje.

Četrtek je bil dan odhoda, sijalo je sonce, a pihal je jugo, ki pa nas ni hladil. Na Strunjanskem pomolu nas je čakala ribiška barka Zlatorepka in prijazen poveljnik Sandi. Ob vstopu je za dobrodošlico vsakemu ponudil roko, kar je imelo  boljši občutek stabilnosti, njegov prijazen obraz pa nas je navdajal z optimizmom. Morda so naši obrazi izražali malo zaskrbljenosti, kar je izkušeni poveljnik opazil.  Ob izplutju iz zaliva je ladjico usmeril v območje, kje  ni pihalo. Počutili  smo se varno in uživali v panoramski  vožnji. Del naše obale smo si ogledali z morja, kar daje drugačen vtis.  Nismo imeli sreče, da bi videli delfine, ki so pogosti obiskovalci  v Tržaškem zalivu.

Na lokaciji blizu Izole smo se ustavili in začele so se priprave za peko sardel. Pomočnik poveljnika je  sardele oluskal v veliki žaklovini, direktno v morju. To tudi pomeni, da ribic ni potrebno soliti in takšne so najboljše. Peka na žaru se je začela, za pijačo in glasbo  je bilo poskrbljeno. Čeprav so bili naši želodčki polni, smo zaplesali. Nekje iz daljave so prileteli galebi in nas ogledovali iz vodne gladine. Očitno so  že vajenih takšnih piknikov in čakajo, če je še kaj ostalo za njih. Sardelice so majhen paket zdravja, ker vsebujejo omega-3 maščobne kisline. Sonce je poskrbelo za D-vitamin, druženje pa za sprostitev.  Tako smo nekaj dobrega smo naredili zase.

Ob vsem dogajanju je predviden čas panoramske vožnje in piknika  prehitro minil. Treba se je bilo vrniti na kopno. Zadovoljni, da  je program uspel, smo se nasmejanih obrazov izkrcali.

Bili smo enotni, da  bomo v prihodnje takšen izlet še ponovili.

Mira Kerin,
Društvo osteoporoze Trbovlje

Preberite tudi: