DO Trbovlje: Ogled rojstne hiše Giuseppe Tartinija

V sklopu letovanja v Strunjanu z društvom osteoporoze Trbovlje sem si ogledala tudi rojstno hišo Tartinija.

Bil je voden ogled z znanjem podkovanim vodičem. Zanimiv pristop pripovedovanja je več kot dobra ura hitro minila. Poslušala sem z zanimanjem, skoraj z odprtimi usti.

Rojstna hiša skladatelja in violinista je med najstarejšimi v Piranu, omenjena je že 1384. leta. Arhitekture in dekoracije v prostorih pričajo številne posege od konca 17. do konca 19. stoletja. Od leta 1946 je Tartinijeva hiša sedež skupnosti Italijanov «Giuseppe Tartini«.

V spominski  sobi so dragoceni glasbenikovi predmeti:  posmrtna obrazna maska, njegova violina, črtalnik in pisma. V hiši smo videli čudovite stenske poslikave, ki so se dobro ohranile. V pritličju hiše je ohranjen vodnjak, katerega so imeli samo premožni meščani. Pomorski muzej skrbi za majhno sobico, ki naj bi bila  nekdanja spalnica  z izvirno baročno stropno poslikavo in štukaturo ter grbom družine Tartini. Morda se je prav v tej sobi rodil. 

8. aprila leta 1692 so ga krstili v krstilnici svetega Janeza Krstnika ob župnijski cerkvi svetega Jurija v Piranu. Ta krstni datum je objavljen za datum njegovega rojstva. Tartinijevo odkritje je tretji ton. To je bil akustični fenomen, ki je imel pomembno vlogo za njegove teoretične spise. Vplivalo je tudi na njegov kompozicijski proces in razvoj na tehniko igranja na violino.

V Padovi je ustanovil violinsko šolo, kjer so se izobraževali študentje iz cele Evrope, imenovali so ga »glasbeni mojster narodov«. Njegova šola se je pozneje posvečala razvoju strokovnih tehnik, s katerim je bilo edino mogoče izvajati Tartinijev inovativni glasbeni slog. Poleg igranja je poučeval tudi kompozicijo. Bil je fenomen tistega in današnjega časa.

Tartini je bil lastnik Stradivarke (op. Antonio Stradivari je najslavnejši izdelovalec godalnih instrumentov vseh časov. Cene njegovih glasbil se gibljejo v milijonih evrov), ki jo je podaril enemu svojih nadarjenih študentov. Plod njegovih sanj, je najbolj znana sonata »Vražji trilček«. Umrl in pokopan je v Padovi.

Bilo je zanimivo poslušati našo daljno zgodovino.  Videla sem čudovito zbirko, ki je segala v njegov čas. Hvala vodiču, dobri predstavitvi celotne Tartinijeve hiše.

Emica Mrežar
Društvo osteoporoze Trbovlje