Ivana Petan: Na srečo sem šla na preventivni pregled

Z upokojitvijo sem spremenila način življenja. Z možem sva si ob hiši uredila sadovnjak in v njem uživala ob delu in opazovanju drevja od spomladi do obiranja sadja. Veliko sem bila na svežem zraku, kar mi prej, v času službe, ni bilo dano.

Spremenila sem tudi način prehrane. Več zelenjave in sadja. Skratka, zdravo življenje. Po naključju sem se srečala z dobro prijateljico Boženo, ki mi je pripovedovala o težavah žensk z osteoporozo.

O osteoporozi nisem razmišljala, saj sem živela zdravo

Sama prej o tem nisem razmišljala, ker pač »zdravo živim«. Pa vendar, hotela sem, da mi to moje prepričanje potrdi tudi zdravnik – specialist.

Naročila sem se v ambulanti za merjenje gostote kostne mase. Tam sem doživela prvo streznitev. Na vprašanja zdravnika, »kakšne probleme imate, kdo vas je poslal« in podobna, sem povedala, da me nič ne boli, da sem prišla le na preventivni pregled. Pa mi je rekel, da me je pač poslal sam bog. Diagnoza: huda osteoporoza. Zdravila: evista, kalcij in D3. Kontrolni pregled čez leto dni.

Dosledno sem upoštevala zdravnikova navodila in čez leto dni je bil na kontrolnem pregledu rezultat že viden – izboljšanje za 6%. Nadaljevala sem z jemanjem enakih zdravil in na ponovnem pregledu čez dve leti je bil uspeh tolikšen, da sedaj ne jemljem več eviste, ampak le kalcij in kapljice D3. Preberite več o pomenu vitamina D.

Iskala sem in našla več informacij – v društvu

Po odkritju, da sem tudi sama v množici žensk, ki se soočajo s to boleznijo, sem se včlanila v Društvo za preprečevanje osteoporoze Posavje.

S programom dela društva sem se seznanila na redni letni skupščini. Program je zelo širok in kakovosten, tako da lahko vsaka članica najde kaj zase, za svoje boljše počutje. Sama sem se vključila v terapevtsko vadbo v Čateških toplicah, kjer kar osem skupin članic pridno telovadi pod strokovnim vodstvom fizioterapevtke Cvetke, po telovadbi pa imamo še plavanje.

Poleg tega sem se že v prvem letu udeležila dveh strokovnih predavanj, in sicer v mesecu januarju g. Marjana Ogorevca, ki se ukvarja z alternativno medicino. Predstavil nam je metafizični pogled na izvor bolezni, zdravljenje na telesni, energijski in duhovni ravni, sodelovanje medicine in alternative, pogoste vzroke bolezni, kaj lahko za zdravje naredimo sami in kaj terapevt. Bilo je zelo zanimivo in poučno, saj so na koncu vprašanja kar deževala.

V mesecu februarju sem bila še na predavanju dr. Alenke Zagode, spec. ginek. in porod., na temo »Zakaj in kdaj h ginekologu po 50. letu«. To pa je vsebina, ki se nas žensk zelo dotakne, zato je bila tudi udeležba slušateljic precejšna.

Glede na vse aktivnosti, ki jih društvo izvaja, bi lahko še veliko napisala. Pri vsem tem delu pa gre velika zahvala naši zelo aktivni predsednici ga. Mileni Jesenko in ostalemu vodstvu društva, ki ji pri tem pomaga.

Pripravila: Ivana Petan,
Društvo za preprečevanje osteoporoze Posavja (več o Društvu …)
Osebna zgodba je bila prvič objavljena 10. oktobra 2013