Ko govorimo o zdravem načinu življenja, se moramo zavedati tudi razvad, ki škodijo našemu telesu in zdravju. Našteli bomo nekaj najpogostejših razvad in težav, s katerimi se spopadajo posamezniki.
Za bolnike pa je še posebej pomembno, da se zavejo, kako pomembno je pomagati telesu tudi tako, da se uprejo razvadam in spoprimejo s težavami, ki jih pestijo.
Ne pozabite, da za vrsto težav obstajajo tudi podporne skupine in strokovna pomoč. Treba se je le odločiti za prvi korak in poiskati primerno pomoč, da se boste lažje spopadli z izzivi, ki jih pred vas postavi spreminjanje življenjskega sloga.
Svetovalnice lahko poiščete tudi na svetovnem spletu ali se pozanimate v svojem zdravstvenem domu, v katerem vas bodo gotovo znali napotiti na ustrezen naslov. Prvi korak je izjemno težko narediti, zato osebe s težavami potrebujejo pomoč. Če prepoznate težave, ki jih navajamo v nadaljevanju, pri osebi, ki jo poznate, ji ponudite podporo.
Alkohol
Pri prekomernem uživanju alkohola (več kot dve enoti dnevno) obstaja večja verjetnost za osteoporozne zlome. Prekomerno uživanje alkohola prav tako neposredno škoduje celicam, ki skrbijo za tvorbo kosti, in hormonom, ki uravnavajo presnavljanje kalcija. Ljudje, ki prekomerno uživajo alkohol, se pogosto prehranjujejo nezdravo (telo dobi premalo kalcija, vitamina D in beljakovin), prav tako je pri njih neposredno povečana možnost padcev, kar še dodatno povečuje verjetnost za zlome kosti.
Kam po pomoč v primeru težav z alkoholom?
Seznam organizacij in naslovov, ki pomagajo pri alkoholizmu.
Shujševalne diete in motnje hranjenja
Premajhna telesna teža je pomemben dejavnik tveganja za osteoporozo. Povezana je predvsem s slabšim razvojem kostne mase in povečanim tveganjem, da se bodo zaradi krhkosti zlomile kosti.
S shujševalnimi dietami, še posebno če so pogoste, lahko ogrozimo zdravje kosti, saj telo med dieto ne dobi dovolj snovi, ki jih potrebuje za ohranjanje moči mišic in kosti. Zato moramo hujšati odgovorno in se pozanimati, kako paziti na prehranjevanje, ne da bi ogrozili
svoje zdravje – telesu moramo nujno zagotavljati dovolj kalcija in vitamina D ter se izogibati dietam, ki prepovedujejo posamezne skupine živil.
Podobno je pri motnjah hranjenja, saj te močno vplivajo na telo in ogrožajo zdravje. Kronična bolezen, kakršna je anoreksija, ogroža tvorjenje kostne mase, pomanjkanje estrogena v telesu pa še dodatno prispeva k njeni izgubi. Pojavijo se različne hormonske težave in motnje pri presnovi, majhna telesna teža in pomanjkanje posameznih hranil, ki so dejavniki tveganja nizke kostne mase.
Preobčutljivost na laktozo (alergija ali slabša presnova laktoze)
Laktoza ali mlečni sladkor je v mleku in mlečnih izdelkih, zato se ji tisti, ki so nanjo (pre)občutljivi, navadno izogibajo. To pa lahko pomeni, da zaradi tega telo ne prejme dovolj kalcija. Takšnim ljudem svetujemo uživanje jogurta, ki ga navadno prenašajo bolje od mleka.
Vsi, ki imajo težavo s presnavljanjem laktoze, morajo biti na to zelo pozorni in svojo dieto zasnovati tako, da dobijo dovolj kalcija. Tega je mogoče dobiti tudi z uživanjem hrane, bogate s kalcijem, pijač, obogatenih s kalcijem, ali s posebnimi kalcijevimi preparati.
Preberite tudi: Jaz pa mleka ne smem
Uživanje soli, kofeina in gaziranih pijač
Dejavnik tveganja za izgubo kostne mase je tudi uživanje soli, saj ta pospešuje izločanje kalcija v urinu. Študije mladostnic so pokazale tudi, da je uživanje preslane hrane povezano s slabšo absorpcijo kalcija v kosti.
Z nastankom osteoporoze se pogosto povezuje tudi uživanje kofeina in gaziranih pijač, vendar za to ni znanstvenih dokazov. Če telo prejme dovolj kalcija, učinki ene same vrste pijače ne vplivajo pomembno na njegovo presnovo ali kakovost njegove absorpcije. Kljub
vsemu je najbolje, da se ravnamo po nasvetu, da je priporočljivo njihovo zmerno uživanje, saj prekomerno uživanje vsega naštetega škodi.
Preberite tudi: Preveč soli škodi
Članek je bil prvič objavljen decembra 2010.