Ko pomoč prikliče sodobna tehnologija …

Zahteve hitrega življenja sodobne družbe starejše oddaljujejo od najbližjih, saj jim ne morejo biti nenehno na voljo. Z moderno tehnologijo, ki postaja dobrodošla spremljevalka kakovostnejšega življenja starejših, pa lahko hitro pokličemo pomoč, ko jo najbolj potrebujemo.

SOS gumb

Ena od oblik pomoči na daljavo, ki so starejšim na voljo ob podpori moderne tehnologije, je brez dvoma SOS gumb. Ta je prek stacionarnega telefona že od oktobra 2011 dostopen po vsej Sloveniji, seveda pa ga je mogoče urediti tudi prek mobilnega telefona. SOS gumb pravzaprav deluje kot mobilni telefon, saj vsebuje GPS in ima vhod za mikro SIM kartico (ta je lahko naročniška ali samoplačniška).

Cilj SOS gumba je, da deluje v primeru nujne pomoči ali za sledenje ljudi. S pomočjo SOS gumba je mogoče enostavno in hitro poslati SMS alarm družinskim članom in prijateljem, ki jih je uporabnik vnesel pod nujne kontakte. SOS gumb namreč avtomatsko sproži živi klic nujnim kontaktom. Vsebina SMS alarma vsebuje podatke z datumom in uro sproženega alarma, zadnjo pridobljeno GPS koordinato gumba, spletno povezavo na Google zemljevid in stanje baterije (naprave). Ko so SMS-i poslani nujnim kontaktom, SOS gumb avtomatsko aktivira klice (živi klic).

V primeru, da nekdo kliče SOS gumb napravo, se le-ta avtomatsko javi. SOS gumb je velikosti obeska za ključe in je primeren za ljudi, ki imajo zdravstvene težave, živijo sami, so starejši, pa tudi za otroke, športnike in ljudi, ki potujejo sami v tujino.

Pametna ura

Med pripomočki v sklopu moderne tehnologije je lahko naš zaveznik tudi pametna ura. Pred leti so jo razvili na Inštitutu Jožef Stefan. Deluje kot mali pametni telefon in je lahko naš pozoren prijatelj, a tudi zelo pomemben skrbnik, ki nam hitro pomaga ob zdravstvenih in drugih težavah. Ko, denimo, zazna padec, takoj pokliče pomoč, deluje pa tako v stanovanju kot tudi na prostem.

In to še ni vse: ko pametni uri zaupamo, da smo v psihični ali socialni stiski ali se slabo počutimo, bo poklicala ustrezno pomoč. V napravo lahko shranimo štiri telefonske številke, zato zlahka pokličemo svoje bližnje, prijatelja ali prijateljico, vmes pa nas bo ura, denimo, še opozorila, da je čas za tablete. Na Inštitutu Jožef Stefan so ob predstavitvi omenjenega pripomočka dejali:

»S to napravo si lahko življenje podaljšamo in seveda izboljšamo.«

Naj dodamo, da je imela pametna ura že ob predstavitvi petnajst funkcij. Pet jih je povezanih z varnostjo, druge pa so uporabne narave, kot so socialni klici, štetje korakov in upravljanje na daljavo. In kako je s spletnim portalom, po katerem lahko do podatkov dostopajo skrbniki ali izbrani sorodniki? Zaradi lažjega upravljanja ure ima vsak uporabnik varen dostop do spletnega portala, prek katerega lahko pregleda stanje ure ter nastavlja nekatere funkcije. Če želi, lahko dostop podeli tudi sorodniku ali skrbniku.

Ena glavnih prednosti pametne ure je, da je plod domačega znanja, da podpira več funkcij, za prepoznavanje nevarnih situacij pa uporablja napredne algoritme, ki so jih prav tako razvili na odseku Inštituta Jožef Stefan za inteligentne sisteme. Zanje so raziskovalci prejeli prvo nagrado na svetovnem tekmovanju iz prepoznavanja aktivnosti EvAAL. Naši znanstveniki so že pred leti začeli razvijati še dva nadvse uporabna modula pametne ure, in sicer za kontrolo krvnega tlaka ter prepoznavanje in obvladovanje stresa.

Tele klic

Med možnostmi, kako s pomočjo sodobne tehnologije hitro priklicati pomoč, naj omenimo še t. i. tele klic oziroma dnevni klic, prek katerega usposobljeni svetovalci dnevno preverjajo vse, kar je za uporabnike pomembno (njihovo splošno telesno in duševno počutje), obenem pa pomagajo pri nadzoru uporabnikovih nujnih dejavnosti (jemanje zdravil, redno prehranjevanje, gibanje …).

Prav tako pripomorejo k boljšemu počutju uporabnika zaradi širšega socialnega stika, uredijo izredno pomoč pri domači preskrbi in oskrbi, v primeru nezgode ali drugih nevšečnosti pa hitro ukrepajo in aktivirajo ustrezno osebo, ki lahko uporabniku takoj priskoči na pomoč.

Spuščene rolete

In za konec: če pustimo moderno tehnologijo za hipec ob strani, je še vedno nadvse dobrodošla tudi sosedska pomoč. Tistega soseda, na katerega se lahko najbolj zanesemo, lahko vedno prosimo, da naj bo ob zaprtih roletah malce bolj pozoren, ali je z nami vse v redu.

Preberite si več na to temo, v članku Prva pomoč rešuje življenja.

Zapisala: Katja Željan

Prvič obljavljeno v reviji Sončnica, november 2022
Foto: Pixabay