Znanilci upanja za srčnost in toplino ob bolniški postelji

znanilci-upanja-2015

Danes se ponovno pričenja nacionalna akcija Znanilci upanja, s katero bolniki z rakom in njihovi svojci izbirajo najbolj srčnega onkološkega zdravnika/co, medicinsko sestro/tehnika ter drugega zdravstvenega delavca/ko.

Nominacijo je mogoče oddati na spletni strani www.znanilci-upanja.si, in sicer do 31. maja, zloženke z obrazcem za nominacijo pa bodo na voljo tudi v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije, na Ustanovi Mali vitez, v Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo ter na EuropaColon Slovenija. Ta štiri civilna združenja so tudi pobudniki akcije Znanilci upanja, ki tokrat poteka drugič. Njen častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, partner projekta je Skupina Futura, medijski pokrovitelj pa priloga Ona.

»Ideja za akcijo Znanilci upanja se je rodila na strani bolnikov in njihovih svojcev, ki so si želeli možnosti, da se zdravstvenim delavcem nekako zahvalijo. Ob zdravljenju bolnikov z rakom je za njih ter njihove svojce izredno pomembno, da poleg dobre zdravniške oskrbe prejmejo tudi pomoč pri premagovanju stisk, saj s tem lažje dobijo nov zagon in upanje, da bolezen premagajo. Z akcijo zato iščemo tiste posameznike, ki pri svojem delu izstopajo in s svojo energijo, razumevanjem in toplino za bolnike postajajo Znanilci upanja – postajajo tisti ključni element, ki bolnike vzdigne iz bolečine, in tista spodbuda, ki vliva moč za boj in zalet za naprej,« je na današnji javni predstavitvi akcije Znanilci upanja pojasnila Marija Vegelj Pirc, predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije.

Znotraj vsake kategorije bodo glede na količino nominacij izbrani trije finalisti, ki se bodo širši javnost predstavili na zaključni prireditvi 18. junija 2015. »Tam bomo razkrili tudi, kdo je znotraj posamezne kategorije prejel največ glasov ter s tem postal Znanilec upanja 2015, a poudariti velja, da ne gre za tekmovanje in da so bili zdravstveni delavci lani že ob nominacijah izjemno ganjeni in veseli,« je dejala Marija Vegel Pirc.

Akcija Znanilci upanja je lani potekala prvič, od marca do maja pa so bolniki in njihovi svojci oddali kar 800 nominacij, od tega dobrih 600 veljavnih. V komentarjih so se kot razlogi za nominacijo največkrat pojavljale besede prijaznost, toplina, pozitivnost in strokovnost ter pripravljenost zdravstvenih delavcev, da bolniku prisluhnejo, ga pomirijo ter mu v odkritem pogovoru razložijo postopke, posledice, stranske učinke in vse drugo, kar bolnika zanima.

Znanilci upanja, ki so prejeli največ nominacij, so lani postali dr. Erik Brecelj, kirurg onkolog z Onkološkega inštituta Ljubljana v kategoriji zdravnik/zdravnica, v kategoriji medicinska sestra/tehnik z enakim številom glasov Tinkara Mörec in Hedvika Verbajs, obe s Kliničnega oddelka za hematologijo, UKC Ljubljana in Igor Šabič, radiolog s Pediatrične klinike, UKC Ljubljana v kategoriji zdravstveni delavec/delavka.