Kako delujejo zdravila za zdravljenje osteoporoze

Zdravljenje osteoporoze zahteva celostno obravnavo in poteka po stopnjah, ki obsegajo spremembo življenjskega sloga (zdravo in dejavno življenje), zagotavljanje telesu dovolj kalcija in vitamina D in jemanje predpisanih zdravil.

Za zdravljenje osteoporoze poznamo vrsto učinkovitih zdravil, ki dokazano povečujejo mineralno kostno gostoto kosti in zmanjšujejo tveganje za zlome. Večini zdravil, ki so danes na voljo, uspe zmanjšati tveganje za zlom približno za polovico. Vsa zdravila za zdravljenje osteoporoze pa so bistveno bolj učinkovita, če organizmu zagotovimo dovolj kalcija in vitamina D.

Zdravila za zdravljenje osteoporoze delimo v tri skupine:

  • zdravila, ki zavirajo razgradnjo kosti;
  • zdravila, ki spodbujajo gradnjo nove kosti, in 
  • zdravila, ki zavirajo razgradnjo in spodbujajo gradnjo kosti.

Zdravila za obrambo pred razgradnjo kosti

Med zdravila, ki zavirajo prekomerno razgradnjo kosti, uvrščamo bisfosfonate, hormonsko nadomestno zdravljenje, raloksifen in kalcitonin.

Poznamo več bisfosfonatov, ki se med seboj razlikujejo po načinu jemanja in farmacevtski obliki: alendronat, risedronat, ibandronat, novejša zoledronska kislina in pamidronat. To so nehormonska zdravila, ki zavirajo delovanje celic, ki skrbijo za razgradnjo kosti. Ker se kosti počasneje razgrajujejo, se mineralna kostna gostota poveča, zmanjša pa se tudi tveganje za zlom. Bisfosfonati so na voljo v obliki tablete in intravenske injekcije oziroma infuzije. Odvisno od vrste tablet lahko te bolniki jemljejo enkrat tedensko, dvakrat ali enkrat mesečno. Pri intravenskem zdravljenju dobijo injekcijo enkrat na tri mesece, zdravljenje s kratko infuzijo pa se izvede enkrat letno.

Pri jemanju zdravil v obliki tablet moramo dosledno upoštevati priložena navodila, saj lahko v nasprotnem zdravila nezadostno prehajajo v kri, kar povzroči draženje in v najslabšem primeru  tudi  razjede na požiralniku. Tableto je treba zaužiti z velikim kozarcem vode v pokončnem položaju zjutraj na tešče. Brez zajtrka v stoječem ali sedečem položaju morajo bolniki nato vztrajati še 30 do 60 minut.

S  hormonskim nadomestnim zdravljenjem nadomeščamo ženske spolne hormone estrogene, ki jih jajčniki v obdobju menopavze prenehajo izdelovati. Ti hormoni so pomembni, saj delujejo kot naravni zaviralci razgradnje kosti. Tako zdravljenje, ki se izvaja neposredno po menopavzi, preprečuje vroče oblivanje, nočno znojenje, nespečnost, razdražljivost in hkrati koristi kostem. Za ženske po šestdesetem letu in za dalj časa hormonsko nadomestno zdravljenje ni priporočljivo.

Raloksifen je zdravilo, primerno le za ženske po menopavzi. Sodi v skupino zdravil, ki se v določenih tkivih vede kot ženski spolni hormoni  estrogeni, v drugih pa ravno obratno. Zdravilo je treba jemati vsak dan.

Kalcitonin je ščitnični hormon, ki sodeluje pri uravnavanju koncentracije kalcija v krvi. Deluje kot šibak zaviralec kostne razgradnje, uporablja se še zgolj izjemoma, na voljo pa je v obliki nosnega pršila.

Zdravila za spodbujanje gradnje nove kosti

Gradnjo nove, kakovostne kosti spodbuja sintetična oblika hormona obščitničnih žlez teriparatid, ki se ga daje v obliki dnevnih podkožnih injekcij. Pred uvedbo zdravljenja je nujna individualna obravnava bolnika na strokovnem konziliju Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, UKC Ljubljana, predpisuje pa se le bolnikom in bolnicam, ki so utrpeli nov zlom vretenca ali kolka kljub vsaj enem letu ustreznega zdravljenja z drugimi zdravili za osteoporozo.

Zdravila za zaviranje razgradnje in spodbujanje gradnje

Med zdravila, ki zavirajo kostno razgradnjo in hkrati spodbujajo tvorbo nove kosti, sodi stroncijev ranelat. Zdravilo je v obliki prahu, ki ga bolnik raztopi v kozarcu vode in spije vsak večer pred spanjem ter vsaj dve uri po zadnjem obroku. Zaradi nekoliko višje cene se lahko predpisuje le v primeru neželenih učinkov ali neučinkovitosti bisfosfonatov, saj ne draži zgornjih prebavil. Ženske, starejše od 74 let, ki se še niso zdravile, pa stroncijev ranelat lahko prejmejo tudi kot prvo zdravilo.

Poskrbimo za pravilno in redno jemanje zdravil

Pravilno in redno jemanje zdravil je zelo pomembno. Neredno jemanje predpisanega zdravila ali  prekinitev  zdravljenja  povečuje  možnost  zloma,  kar  posledično  pomeni  bolečino, izgubo samostojnosti, in lahko močno vpliva tako na življenje bolnikov z osteoporozo kot tudi tistih, ki jih obkrožajo.

Če menite, da vam predpisano zdravilo ne ustreza, svetujemo, da se o svojih težavah pogovorite z zdravnikom ali s farmacevtom.

Nasveti in priporočila za vzdrževanje rednega in pravilnega jemanja zdravil:

  • Zdravila poskusite jemati vselej ob istem času (ob istem času vsak dan, teden ali mesec).
  • Uporabljajte opomnike. V svoj rokovnik, telefon in/ali računalnik vnesite datume in ure, ko morate vzeti zdravila, ali pa jih napišite na listek in ga pritrdite na vidno mesto (na primer na vrata hladilnika ali na ogledalo v kopalnici). 
  • Še  posebej  pozorni  bodite,  če  se  vaš  vsakdan  spremeni  (dopustovanje,  izlet,  drugi posebni  dogodki).  Že  vnaprej  načrtujte,  da  morate  zdravila  vzeti  s  sabo,  in  razmislite, kako bi jih najlaže jemali.
  • Poprosite  družinske  člane  in  prijatelje,  naj  vam  pomagajo,  da  zdravljenja  ne  boste prekinili. Pojasnite jim, kakšna je vaša bolezen in zakaj je tako pomembno, da zdravila redno jemljete. Naj preverijo, ali ste vzeli zdravila, in vas tako spomnijo nanje.

Tudi Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije pomaga pri rednem jemanju zdravil. Izvaja podporni program za bolnike, ki prejemajo ibandronat, Danes je moj dan. Člani in članice Zveze, ki se prijavijo v program, enkrat mesečno, ko morajo vzeti predpisan ibandronat, po pismu, SMS-u ali e-pošti prejmejo opomnik.

Nasveti so prilagojeni po www.iofbonehealth.org
Člane je bil prvotno objavljen l. 2013