Vonj, ki seže v podzavest

Sončnice imajo rade svetlobo, toplino, vedrino. Prav takšni so v velenjskem društvu Sončnica – pozitivno naravnani. Tudi v času, ko ni bilo možno izvajati vseh dejavnosti v oblikah, ki so jih vajeni, so iskali prilagoditve. Med njimi so imeli tudi izobraževanje o aromaterapiji in senzorični kozmetiki.

Lucija Venta je pripravila kratek povzetek te izredno zanimive starodavne modrosti rastlin in nas pospremila z mislijo, da bi nam še posebno v korona času še kako prav prišla kakšna eterična olja, da bi nas pomirila, nam vlila optimizem, ob nanosu na zapestje ali vrat pa prinesla svežino, energijo, odprla drug pogled na situacijo.

Uporabo aromatičnih izdelkov so poznali že stari Egipčani in Grki. Ena od definicij aromaterapije pravi, da jo lahko definiramo kot »uporabo eteričnih olj za izboljšanje zdravja in telesne ter duhovne vitalnosti, ki se najpogosteje izvaja z inhaliranjem ali nanosi na kožo«.

Pri obojem je potrebna previdnost, pred uporabo se dobro seznanimo o posameznih eteričnih oljih.

Uporabljamo jih za odišavljanje, čiščenje, razkuževanje doma, za nego telesa, obraza in lasišča, pripravimo pa si lahko tudi svoj parfum. Eno najbolj uporabnih eteričnih olj je sivkino, ki deluje antiseptično, analgetično, antidepresivno, antibiotično.

Zanimiva so tudi eterično olje čajevca (za krepitev odpornosti in v pomoč proti raznim okužbam), evkaliptusovo (deluje blagodejno pri prehladnih obolenjih), olje damaščanske vrtnice (priljubljeno pri ženskah, saj močno deluje na čustvenem področju, tonizira, očiščuje, dobro je za nego kože, povzdiguje duha in pomaga k boljši samopodobi) in eterično olje kadilne bosvelije (krepi imunski sistem, globoko pomirja, dobro je za nego zrele kože, proti strijam).

Pri nakupu eteričnih olj je zelo pomembno, da preverimo proizvajalce in izberemo res ekološka, prave koncentracije, saj je eterična olja potrebno pred nanosom na kožo redčiti v rastlinskem olju (npr. jojobinem, oljčnem, mandljevem).

Pozornost vsekakor pritegne tudi senzorična kozmetika, ki jo ima v Sloveniji priznana aromaterapevtka Nina Medved. Pred desetimi leti je ustanovila šolo za aromaterapijo in parfumeristiko.

Takšna kozmetika vključuje vse čute – voh, dotik, vid in sluh. Ustanoviteljica šole za aromaterapijo velikokrat izpostavi, da »vonj seže globoko v podzavest, vpliva na naša čustva in se zareže v spomin«. Vonj namreč seže v limbični del možganov, v podzavest. Vemo, da nas vonj očara, a pomembno pri izdelku je, da je izdelan, kolikor je le možno, iz naravnih sestavin. Na ta način sebi in drugim, tistim, ki jim namenjamo pozornost, darilo, namenimo le najboljše in hkrati obujamo povezanost z naravo in naravnim.

V društvu si želimo, da bi bilo med ljudmi čim več naravne, pristne povezanosti, ker to potrebujemo, in da se čim prej srečamo, kot smo bili vajeni.

Lucija Venta, Društvo Sončnica Velenje