Vera Grunfield: Prvo društvo je imelo sedež v moji kuhinji

Po treh letih “druženja” v njeni ordinaciji, sva se z dr. Andrejo Kocijančič že tako dobro poznali, da mi je predlagala, naj ustanovim društvo bolnic z osteoporozo. Zdravniki so že imeli svoje Osteološko društvo, bolniki pa še nismo bili povezani. Ker sem se takrat že upokojila, sem se nad idejo kar navdušila in s pomočjo poznanstev in predvsem medijev, ki so mi objavili oglase, za prvi sestanek marca 1997, nabrala prvih 50 članic. Tako smo ustanovili Društvo bolnikov z osteoporozo Ljubljana, jaz pa sem postala predsednica tega društva. 

Na omenjeni prvi sestanek je k sreči prišla tudi dr. Kocijančičeva, saj si sama še nisem preveč dobro predstavljala, kaj se bomo sploh šli. Na srečo nam je smernice za delovanje predstavila Kocijančičeva, potem pa smo se kar vrgle na delo. Dr. Kocijančičeva me je povezala tudi z dr. Radkom Komadino iz Celja, ki se je požrtvovalno vozil predavat ljubljanskim članicam.  

Ker je bilo društvo bolnikov ustanovljeno znotraj zdravniškega Osteološkega društva, je bilo praktično nemogoče dobiti kakšno finančno pomoč, zato smo se osamosvojili. Spet je priskočila na pomoč dr. Kocijančičeva, ki me je povezala s farmacevtskim podjetjem MSD (Merck Sharp & Dohme). Oni so bili tisti, ki so nam resnično pomagali od vsega začetka. Celo s pisarniškim materialom. Ustanovitev našega društva je namreč sovpadla s prihodom zelo učinkovitega zdravila tega proizvajalca na slovenski trg. To je bil alendronat, ki se je takrat še jemal vsak dan. Kasneje je jemanje olajšal tedenski odmerek, pred dvema letoma pa so mu dodali še vitamin D in v taki obliki je zdravilo Fosavance na trgu danes. 

Julija 1997 smo se pod pokroviteljstvom in sponzorstvom MSD-ja prvič pridružili drugim državam, ki so v okviru Svetovnega dne osteoporoze začele opozarjati na problematiko te bolezni. S pomočjo dr. Marka Demšarja smo celo omogočili prve brezplačne ultrazvočne meritve kostne gostote. Z veseljem povem, da smo dogodek ocenili kot zelo uspešen. 

Oktobra 1998 je Mednarodna fundacija za osteoporozo (IOF) organizirala drugi Svetovni kongres osteoporoze v Oslu na Norveškem. MSD je omogočil udeležbo na tem srečanju trem našim članicam in tako je Slovenija postala del te mednarodne povezave. Tam smo dobile nove ideje za delo, predvsem pa potrditev, da delujemo v pravi smeri. 

Dober glas o našem društvu je segel tudi v druge slovenske kraje. Kontaktirale so me ženske, ki so želele ustanoviti podobno društvo tudi v svojem kraju. Do danes so se podobna društva ustanovila kar v 16-ih slovenskih krajih. Povezani smo v Zvezo društev bolnikov Slovenije, ki danes šteje že skoraj 6000 članov. 

Letos mineva že 10 let od ustanovitve ljubljanskega društva in obletnico bomo ob svetovnem dnevu osteoporoze primerno obeležili!

 

Vera Grünfeld