Vadba po prebolelem covidu-19

Toplo vreme nas vse bolj privablja na prosto, v razne aktivnosti. A kako in kdaj začeti vaditi po prebolelem covidu-19? Koliko smemo biti aktivni, na kaj je potrebno biti pozoren? Na vsa ta vprašanja smo v Društvu Sončnica skušali poiskati odgovore, ko smo kot predavateljico povabili Esmino Softić, mag. zdr. nege, ki je skrbela za covid-19 bolnike v Splošni bolnišnici Celje. Predavanje Vadba po prebolelem covidu-19 je potekalo v četrtek, 25. marca prek aplikacije Zoom.

Predsednica Janja Rednjak je uvodoma pozdravila prisotne. Dejala je, da so nam seveda bolj blizu predavanja v živo, a glede na razmere, bodo v letošnjem letu vsebine organizirane tudi na tak način, po Zoomu in Facebooku.

Simptomi, ki lahko pomenijo okužbo s covidom-19, so nam že dobro poznani. Pozorni moramo biti na bolečine v mišicah, spremembe v okusu in vonju, utrujenost, temperaturo nad 38 C, kašelj, težko dihanje ali občutek pomanjkanja zraka. Kot nam je povedala Esmina, lahko pride do tromboze med samo boleznijo in po njej, prizadetosti pljuč, vnetja srčne mišice, pareze udov, težav s spominom, depresije, anksioznosti, nihanj razpoloženja, slabše koncentracije. Pričakujemo lahko tudi nespečnost, zadihanost že po krajši hoji, oslabelost mišic, hitro utripanje srca. Zato je pomembno, da se pred pričetkom vadbe posvetujemo z osebnim zdravnikom. Po prebolelem covidu-19 je pomemben počitek. Gibati se in vaditi je potrebno pričeti postopno. Kdaj je primeren čas, je odvisno tudi od težav in poteka bolezni. V bolnišnicah pri bolnikih po potrebi izvedejo triminutni test hoje. Pri tem izmerijo oziroma preverijo nasičenost kisika v krvi, t. i. saturacijo, pred triminutno hojo in po njej. Ta test je pomemben tudi pri koronarnih bolnikih. V kolikor je saturacija prenizka, pomeni, da oseba še potrebuje dodaten kisik.

Esmina Softić je izpostavila, da je vaje dviganja okončin od podlage v postelji zelo priporočljivo izvajati že med boleznijo, leže, ob spremembi položaja na bok ter v polsedeči položaj, seveda po zmožnostih. Priporočljivo je tudi posedanje, večkratno vstajanje iz postelje, izvajanje preprostih vaj ob stolu, krajša hoja po sobi. Da so pri okrevanju zelo pomembne dihalne vaje, smo lahko tudi praktično spoznali, saj nas je skoznje tudi popeljala. Dihalne vaje je sestavil ZD Črnomelj, mi pa smo jih povzeli.

Po preboleli bolezni je pomembno poslušati telo ter vadbo in gibanje uvajati postopoma, prav tako tudi postopoma stopnjevati intenzivnost. Za začetek so bolj priporočljiva lažja opravila doma v gospodinjstvu, krajši sprehodi, vmesni počitki, lažja in enostavnejša dela na vrtu in okrog hiše. Med vadbo je potrebno biti pozoren na bolečine v prsnem košu, težko dihanje, glavobol, omotico, pomanjkanje zraka, mravljinčenje ipd. V takšnih primerih se je tudi sicer potrebno obrniti na zdravnika. Dobro je, če nas pri vadbi na začetku kdo spremlja, da nismo sami. Za okrevanje je pomembno tudi psihično zdravje, podpora družine, bližnjih, ljudi, ki nas razumejo. Ne smemo pozabiti na zadostno uživanje tekočin in zdravo prehrano, pa ne le ob okrevanju, to naj bo naš zdrav življenjski slog.

Zelo veseli in počaščeni smo bili, da je predavanje poslušala urednica glasila Sončnica Nataša Bucik Ozebek. Povabilu na predavanje so se odzvale predsednice nekaterih osteoporoznih društev, s katerimi smo skupaj vključeni v Zvezo društev bolnikov z osteoporozo Slovenije. Da so prijateljske vezi pomembne tudi v teh časih, ko se ne moremo srečevati v živo na dogodkih, smo potrdili Društvo Sončnica in Šaleški koronarni klub, predsednica Erika Berlak in člani, Velenjčanke in Velenjčani. Na koncu enournega predavanja se je predsednica Janja Rednjak zahvalila Esmini Softić za predavanje in koristne informacije ter vsem zaželela veliko zdravja in vse dobro v upanju, da se čim prej srečamo v živo.

Lucija Venta, Društvo Sončnica Velenje