Trikotniki s skuto in špinačo

To jed je za bolnike z osteoporozo pripravil svetovno znani kuhar Luke Mangan. Trikotnike lahko ponudimo za predjed, glavno jed ali kot prigrizek. Dober tek.

Čas priprave: 30 minut
Energijska vrednost: 419 kcal
Proteini: 15 g
Kalcij: 281 g
Vitamin D: 0,23 IU

Trikotniki s skuto in špinačo

Sestavine (za 4 osebe):

  • 300 g špinače (blanširane in dobro odcejene)
  • 1/2 paketa vlečenega testa
  • 300 g skute
  • 1/2 žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
  • 30 g morske soli
  • sveže mlet črni poper
  • 45 g bazilike (sesekljane)
  • 20 g stopljenega masla
  • 2 žlički popečenih pinjol
  • 2 žlički sezamovih semen
  • 2 žlički rozin

Priprava:

  • Segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. 
  • Ožemite špinačo, da bo čim bolj suha, in jo zmešajte skupaj s skuto in sesekljanimi zelišči.
  • S konico močnejšega noža zdrobite popečene pinjole, razrežite rozine in vse skupaj z muškatnim oreščkom vmešajte v maso iz špinače in skute.
  • Solite in poprajte po okusu. 
  • Vzemite tri liste vlečenega testa, zložite jih enega na drugega in jih razrežite na kvadrate. Na eno polovico vsakega trislojnega kvadrata položite nekaj pripravljene mase, na zunanjem robu pa kvadrate pomažite s stopljenim maslom. Nato nenadevano polovico kvadrata zavijte čez nadevano stran, da dobite trikotnike.
  • Trikotnike tudi po vrhu pomažite s stopljenim maslom in jih potresite s sezamovimi semeni.
  • Pecite jih v pečici, dokler ne dobijo zlato rumene barve. Ponavadi zadostuje že 5 minut.

Recept je povzet od Mednarodne fundacije za osteoporozo – IOF.
Foto: naslovna slika je simbolična (avtor Thilo Becker, Pixabay)