Tapkanje v solni jami

EFT (Emotional Freedom Technique) terapija, ki se imenuje tudi tapkanje, je priložnost, da damo na stran vsakdanje skrbi in naredimo nekaj za svoje zdravje. Če ga izvajamo v solni sobi, je še bolj zanimiva izkušnja.

Učinkovitost zdravljenja s solnimi terapijami je potrjena pri ljudeh, ki trpijo zaradi:

● bolezni dihalnih poti,
● bolezni osteartikularnega in mišičnega sistema,
● pogostih vnetij ušes,
● pogostih viroznih infekcij,
● težav s kožo,
● aleregij,
● mišičnih krčev,
● krčnih žil,
● osteoporoze, diabetesa.

Zdravljenje s solnimi terapijami

Solna soba (obiskali smo solno sobo v Velenju) je imitacija naravne solne jame ali rudnika soli z zdravilnim učinkom mikroklime. V tej sobi so namreč zidovi, tla in strop popolnoma prekriti s soljo.

Zdravilni učinek, ki ga prineseta počitek v takšni atmosferi in dihanje takšnega zraka, se imenuje haloterapija. To se zgodi, ker 100% medicinsko sol segrevajo in nato s pomočjo halogeneratorjev zmeljejo v mikronske delce. Ta suhi aerosol nato vpihavajo v solno sobo, mi pa z dihanjem omogočimo, da delci prodrejo globoko v pljuča, bronhije in pljučne mešičke, neinhalirani delci pa nam padajo po koži.

Solne terapije niso primerna za ljudi:

● z okužbami, pri katerih je prisotna vročina,
● z rakavimi obolenji v času kemoterapije,
● ki imajo ali so imeli tuberkulozo,
● s srčnim popuščanjem,
● ki imajo previsok krvni pritisk, ki ni reguliran z zdravili.

Svetujemo vam, da se o obiskih solne terapije, ki vpliva na potek vašega zdravljenja, posvetujete s svojim zdravnikom.

EFT (Emotional Freedom Technique) ali tapkanje

Tapkanje je oblika psihološke akupresure, pri kateri namesto z iglicami z nežnim tapkanjem z blazinicami prstov stimuliramo tradicionalne kitajske akupresurne točke. Med tapkanjem po meridianih s pravilno verbalno komunikacijo prepoznamo težavo in odstranjujemo negativna čustva in težave.

S pomočjo te preproste in učinkovite tehnike dosežemo čustveno in fizično olajšanje, saj se znebimo negativnih čustev, ki so kriva za vse fizične in psihične težave in bolezni. Do njih pride, ko nekaj ali nekdo zmoti naš energijski sistem: okoliščine, misli, osebe, spomini … Ko ponovno vzpostavimo ravnotežje v energetskem sistemu, omogočimo svojemu telesu, da si povrne izgubljene naravne zdravilne sposobnosti in se začne samo zdraviti.

Iz solnih sob smo se po solni terapiji in delavnici tapkanja vrnili kot prerojeni, polni nove energije in znanja, ki ga bomo lahko uporabili, ko nam bo življenje na pot zopet postavilo kakšno oviro.

Zapisala: Urška Zupančič, DBO Šaleške doline
Članek je bil prvotno objavljen v reviji Sončnica, maja 2015
Fotografija: Članice DBO Šaleška dolina v solni sobi