Svetovni dan osteoporoze 2010

Sončnica se je nagnila, o, da ne bi se zlomila …
 

3424C140-29EA-11E0-9176-03BD65B94067“Lepo je biti gostitelj, a je vedno tudi težko, saj pripravljaš dogodek, za katerega upaš, da ga bodo tvoji gostje veseli in da ti bo vse uspelo tako, kot si načrtoval,“ je po osrednjem dogodku svetovnega dne osteoporoze v Šempetru pri Gorici zapisala Valerija Seljak iz Goriškega osteološkega društva. Brez dvoma je goriškemu društvu uspelo pripraviti nepozaben dogodek, njihov trud pa so poplačale številne čestitke in pohvale.

Priprave na dogodek so se začele že spomladi. „Ko smo v goriškem društvu začeli s pripravami na srečanje, smo najprej ustanovili organizacijski odbor, sestavljen iz treh članov našega društva in štirih zunanjih članov. Ti so iskali sponzorje in pripravljali pester program, v katerega so vključili vse generacije – od otrok do starejših – ter zamejske Slovence. Pridružila sta se tudi župana občin Nova Gorica in Šempeter Vrtojba,“ pravi Valerija.

Na lep sončen dan se je pred športno dvorano zbirala množica udeleženk (in seveda nekaj udeležencev),  vrvež, pogovori, nasmehi in prisrčni pozdravi pa so obetali lepo družabno srečanje. Goste so pričakale šempetrske žene, oblečene v tradicionalna oblačila, na stojnicah so ponujali vodo in jabolka, prava skušnjava je bil pršut, ki so ga spretni domačini rezali na roke. Tisti, ki skušnjavi niso podlegli, so si lahko celo izmerili krvni tlak, krvni sladkor in holesterol.

Strokovnjaki letos o zlomih vretenc

463201B8-29EA-11E0-8E37-03BD65B94067Dvorana je bila za vse skorajda premajhna. Predsednica Zveze Duša Hlade Zore je v uvodnem delu prireditve nagovorila nekaj sto članic in jih pozvala, naj se ne uklonijo osteoporozi in ne prezrejo znakov zlomov vretenc, enega najpogostejših zlomov zaradi krhkih kosti. Temu sta kasneje pritrdila tudi predavatelja ortoped doc. dr. Samo Karel Fokter in specialistka rehabilitacijske medicine Maja Kozlevčar Živec. „Osteoporotični zlomi vretenc so zelo pogosti, svetovna statistika kaže na 1,5 milijona zlomov letno, smrtnost zaradi slednjih je po petih letih celo višja od smrtnosti zaradi zloma kolka,“ je s številkami postregel dr. Fokter. Edini znak vretenčnega zloma je ponavadi bolečina v hrbtu ali ledvenem delu, ki nastane nenadoma ob dvigu bremena, lahko zgolj ob kašljanju, kihanju ali celo brez razloga, pa je dodala dr. Živec Kozlevčarjeva in opozorila, da je skoraj polovica zlomov vretenc neodkritih, posledično pa tudi zdravljenje osteoporoze neustrezno ali celo izostane. Svoje predavanje je popestrila s telovadbo in na noge spravila celotno dvorano.

Gostje kar trikrat na noge

17DD10D2-29EA-11E0-88B9-03BD65B94067Najdaljša vrsta miz je bila namenjena Kranjčankam, bučen aplavz so požele, ko je društvo dobilo priznanje za uspešno 10-letno delovanje. „Bravo, punce!“ je predsednica društva Milena Zupin  zaklicala članicam pod odrom. Tudi gospe iz vodstva Zveze so prejele zahvalo za delovanje in povezovanje, podelilo jim jo je vseh 18 društev.  In če je prvič na noge dvorano spravila zdravnica, jih je drugič Ženski pevski zbor Univerze za tretje življenjsko obdobje Nova Gorica s pesmijo Slovenija, od kod lepote tvoje. Gianni Rijavec je s svojim glasom segel do marsikaterega srca, člani Prosvetnega društva Standrež, posebej pa njihov Sergio szi Vrtejbe (Sergej iz Vrtojbe), so poskrbeli za smeh, solkanske mažoretke pa požele navdušenje nad njihovimi spretnostmi s palicami. In za konec pet postavnih fantov iz skupine Go-Breakers. Bili so tisti krivci, zaradi katerih so morale gospe še tretjič vstati; niso jih spravili le na noge, temveč prav pred oder! S svojim akrobatskim nastopom so jemali dih in poželi navdušen aplavz. Slednjega sta si na koncu zaslužila tudi voditelja, znani televizijski obraz Ervin Čurlič in mlada Lara Soban.

Na koncu navdušenje

„Noči smo kar prespali, saj smo se dovolj zgodaj lotili dela, dnevi pa so bili res delovni,“ je po zaključku uspešne prireditve dejala predsednica Goriškega osteološkega društva Anita Mokorel, ko smo jo povprašali, koliko neprespanih noči je za njo. „Imela sem zelo dobro ekipo, ki jo je vodila Silva Tišma, pomagal ji je Danilo Soban. Delati v taki skupini je bil užitek,“ je ekipo pohvalila Anita. „Prireditev je bila zelo sproščena, veliko novega smo izvedele glede poškodb vretenc. Takega predavanja v našem društvu še nismo imeli. Ogledale smo si vrtnice na Kostanjevici in v nas nekako tli želja, da bi še kdaj prišle na Goriško,“ je povedala Leonida Arbeiter, predsednica koroškega društva. „Glede na to, da vem, kako zahtevna je organizacija takšnega dogodka, v imenu vseh Ljubljančank organizatorjem iskreno čestitam. Bilo je enkratno in kapo dol,“ je bila polna pohval tudi Cvetka Mali iz ljubljanskega društva. Ljubljančanke so si pred prireditvijo ogledale Gorico in Novo Gorico in, kot pravijo, imele enkratnega vodnika.                                                    

Brežičanke pa so zavile v igralnico. „Zanjo smo se odločile iz preprostega razloga: na Sveto goro ali Kostanjevico lahko gre vsak sam, medtem ko v igralnico ne moreš kar tako, posebej ne, da bi te po njej kdo vodil in tudi kaj povedal. Velika večina jih je bila v igralnici prvič, presenečene so bile nad številom igralnih aparatov in gostov,“ je povedala njihova predsednica Milena Jesenko.  

„Svetovni dan osteoporoze je za nami. Napetost v pričakovanju vas, članic vseh društev, ki ste nas obiskale v tako lepem številu, je popustila. Po vaših odzivih sklepamo, da vam je bilo lepo! In to je naše največje zadovoljstvo,“ je pravilno prepričana Valerija Seljak.  

 

                 3DD6B2CA-29EA-11E0-AEF4-03BD65B94067                              218920B2-29EA-11E0-8294-03BD65B94067

                                                           2AC3DF14-29EA-11E0-98E5-03BD65B94067

Tekst Nataša Bucik Ozebek, Valerija Seljak, fotografije Norma Bizjak in Ema Rančič

Okvir

SVETOVNI DAN OSTEOPOROZE V ŠTEVILKAH
Čeprav velja izrek, da se jabolk in hrušk ne more mešati, naj vseeno navedemo nekaj pomešanih številk, ki kažejo na obseg in velikost prireditve. V Športnem centru HIT je bilo:

–    2000 plastenk oz. 1000 l vode
–    780 kosil
–    750 majic
–    684 članic in članov društev
–    300 l vina
–    225 l soka
–    110 minut programa
–    80 kg peciva
–    66 nastopajočih
–    60 kg kruha
–    45 kg pršuta
–    34 prostovoljcev
–    27 gostov
–    15 društev
–    9 kg mortadele
–    6 stojnic sponzorjev
–    3 čestitke za rojstni dan
–    2 predavanji
–    2 priznanji
–    1 prireditev

Silva Tišma
Goriško osteološko društvo