Svetovni dan osteoporoze 2008 – Radenci

STOJ POKONČNO POVEJ O SVOJIH KOSTEH – soproga predsednika Republike Slovenije gospa Barbara MikliČ Türk – častna pokroviteljica dogodka

 

Osteoporoza je tiha bolezen, ki se lahko leta razvija
tako rekoč brez vidnih simptomov, zato je številni bolniki dolgo ne opazijo. Zdravniki pravijo, da to ni velika težava le v Sloveniji, temveč povsod po svetu!

Prireditev letošnje obeležitve svetovnega dne osteoporoze ob geslu »Stoj pokončno, povej o svojih kosteh » je v organizaciji Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, Društva za osteoporozo Pomurja Radenci  in Term Radenci pod častnim pokroviteljstvom soproge predsednika Republike Slovenije gospe Barbara Miklič Türk preteklo soboto v tenis dvorano Radenci privabila nad 880 udeležencev iz vse Slovenije.

Po odpeti himni bolnikov z osteoporozo »Upanje vedno živi«, MePZ Radenska pod vodstvom Tomaža Kuharja, se je Mira Janžek zahvalila častni pokroviteljici Türkovi, pozdravila goste ter dejala, da njihovo društvo ustanovljeno leta 1999 v Banovcih na pobudo dr. Menarta zdaj šteje že 217 članov in obsega območje od Kuzme na Goričkem do Lenarta v Slovenskih Goricah. Sekciji Grad na Goričkem in Sv. Jurij ob Ščavnici še delujeta v okviru društva za osteoporozo Pomurja Radenci. »V društvu organiziramo razna predavanja na temo naših kosti in osteoporoze, skrbimo za veliko gibanja na soncu saj nam to pomaga blažiti naše tegobe. Enkrat letno organiziramo ultrazvočno meritev kostne gostote na petnici«.

Župan radenske občine Mihael Petek je dejal, da v občini cenijo dejavnost društva zato tudi po svojih zmožnostih donirajo program delovanja. »V življenju človeka se od rojstva do trenutka, ko ugasne življenje marsikaj dogaja. Poleg svetlih življenjskih trenutkov se zgodi, da nas zaznamuje bolezen. Odkrito priznajmo, da se bolečine in bolezni bojimo. Ko se zla bolezen poigra s človeško usodo, ne ostane ničesar drugega kot upanje na najboljše. Šele takrat vsakdo spozna, da se je narava poigrala z njegovo usodo in se začne spraševati, zakaj ravno jaz? In vendar ni vse tako črno kot se sliši. Življenje si je treba organizirati in znati živeti polno življenje. Da pa človek ne ostane sam, se organizira in prične delovati z ljudmi, ki imajo podobne težave. Tako lažje delujete, se organizirate in uresničujete svojprogram. Vaša pesem Upanje vedno živi, naj živi tudi v srcih vseh dobrih ljudi«.

 
Udeležence sta pozdravila tudi gostitelj, direktor Term Milan Karoli, ki je zbranim poveda,l naj se v zdraviliškem kraju dobro počutijo ter Türkova: »Skupno se veselimo, da delamo za zdravje, za druge, da bi naši otroci dočakali lepšo starost. Vsi prisotni izžarevate energijo-življensko radost na takih srečanjih prostovoljcev…«, Duša Hlade Zore, dr.med. iz Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije. »Slovenci smo že od ustanovitve 1998 eno od 188 združenj iz 91 držav, ki so vključena v mednarodno organizacijo. Ministrstvo za zdravje želimo opozoriti na nujnost pravočasnega odkrivanja in zdravljenja osteoporoze ter preprečiti miselnost, da je to bolezen starejših ljudi. S peticijo za brezplačno merjenje kostne gostote osebam s povečanim tveganjem za osteoporozo bomo lahko preprečili številne zlome rok, vretenc, kolkov, ker bi tako privarčevali ogromne stroške zdravljenja. Samo v Evropi so leta 2000 stroški zdravljenja znašali kar 31,7 bilijona evrov…«.

Iz predavanj strokovnjakov, prof. dr. Janeza Preželja, dr. med., predstojnika Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, prim. Jane Govc Eržen, dr. med., Ivana Zormana, dr. med. je bilo razbrati, da je leta 2000 zaradi osteoporoze doživelo zlom 3,79 milijona Evropejcev, vsakih 30 sekund nastane zlom, 80% vseh, ki so doživeli zlom se ne zdravi, tisti, ki skrbijo in varujejo svoje zdravje danes, po svoje varčujejo za tiste, ki bodo bolni jutri. Kosti, ki so bile močne postanejo krhke in lomljive. Osteoporoza ne boli in večina ljudi sploh ne ve, da jo ima dokler se kost ne zlomi. Prizadene vsako tretjo žensko in vsakega osmega moškega po 50. letu starosti. Prvi opozorilni znak bolezni je zlom zapestja. Edini način, da jo pravočasno odkrijemo in zdravimo je merjenje mineralne kostne gostote.

Velikega pomena je naša prehrana. Kalcij moramo uživati že od otroške dobe naprej. Najdemo ga v mleku, siru, jogurtu, solati, špinači, lešnikih, konzerviranih ribah, slivah…, bolezen pa preprečimo tudi z rednim gibanjem-z jutranjo telovadbo, s vsakodnevno hitro hojo, s plavanjem. Tudi čezmerno pitje alkoholnih pijač in kajenje je velik dejavnik tveganja za nastanek bolezni, katerih  stroški zdravljenja osteoporoznih zlomov po nekaterih  ocenah znašajo po vsem svetu nekaj milijard ameriških dolarjev na leto.

Podeljeni sta bili tudi priznanji: Goriškemu osteološkemu društvu Nova Gorica za desetletno uspešno delo, predsednica Anita Mokorel ter Magdi Rajer, ki je leta 1998 postavila temeljni kamen Goriškega osteološkega društva Nova Gorica za desetletno nesebično sodelovanje in pomoč, zbirali pa so tudi podpise za peticijo za brezplačno merjenje kostne gostote pri osebah s povečanim tveganjem za osteoporozo – podpisniki so pozivali Ministrstvo za zdravje RS, da v skladu s priporočili Evropske komisije zagotovo brezplačno navedeno merjenje tudi za ženske po 65. letu starosti kar je omenila tudi dr. Zoretova v svojem nagovoru.

Kulturni program so popestrili še plesalci Folklorne sekcije KD »Janko Divjak« Kapela, s spletom štajerskih plesov, mentorica Slavica Kovačič, harmonikar Robi Majerič, Kulturno-prosvetno društvo Rogaševci s skečem o bolezni kosti –  Pre doktore ter člani Tamburaškega društva »Drotmantraši« iz Radencev, pod vodstvom Simone Pirc Katalinič s pevko Ingrid Müller. Zaigrali so nam Prleška,  Zrejlo žito (prekmurska ljudska), Golovrško polko in Le ouri, le sijaj vokal (prekmurska ljudska-vokal Ingrid).

 Besedilo, posnetki: Dani Mauko

16BC3270-1269-11E0-931C-06BFB5C1E7CC

Prekrhka, brez moči se včasih sebi zdim,
Telo pa mi nalaga, naj vse spremenim,
Četudi ni preprosto, bom znala najti pot,
Vsak dan in vsako uro dejavna vsepovsod.

Življenje eno je, obstati moram s tem,
Užiti vsak trenutek, pozno ni, to vem,

Naj močno bo veselje, ki čutim ga v kosteh,
Nasmeh me žene dalje in nisem več na tleh.

Ko si z menoj, podaj mi roko,
Naj bo obema lepo,
Ko med seboj pomagamo si –
Upanje vedno živi!

Sprememba, ki boli, samota, stiska, strah
Izgubljajo se v sreči, nosiš jo v rokah,
Utrgaš drobno rožo, odideš v sončen dan,
Tam trden je korak tvoj z obeti obsijan.

Ko si z menoj….

Kot duša in srce odločno je telo,
Svetla je prihodnost, jasno je nebo,
Stopajmo pokončno, vztrajamo trdno,
In molitev naša uslišana naj bo!

Ko si z menoj…

Pesem bolnikov z osteoporozo