Zgradite močnejše kosti

Osteoporoza prizadene eno od treh žensk in enega os petih moških po dopolnjenem petdesetem letu starosti. Ne dopustite, da potrka na vaše kosti!

Bliža se svetovni dan osteoporoze, ki ga po vsem svetu obeležujemo 20. oktobra.

Namen svetovnega dneva osteoporoze

Namenjen je ozaveščanju o tej tihi bolezni, ki največkrat ne boli, njene posledice pa lahko močno zmanjšajo kakovost življenja. Bolezen še vedno pogosto ostaja neprepoznana, nezdravljena in podcenjena, milijoni ljudi po svetu ostajajo brez prave diagnoze vse dokler ni prepozno – dokler se ne zgodi prvi zlom.

Kako razširjena je osteoporoza

Zaradi osteoporoze se na svetu vsake tri sekunde zgodi en zlom, letno to pomeni 8,9 milijona zlomov in velike stroške za zdravstvene blagajne držav. V Sloveniji so se stroški za obravnavo zlomov med letoma 2010 in 2019 povzpeli iz 56 na 95 milijonov evrov. Po oceni Mednarodne fundacije za osteoporozo je bilo v Sloveniji leta 2019 100.000 bolnic in 25.000 bolnikov z osteoporozo. To je 5,4 odstotka vseh prebivalcev v Sloveniji, s staranjem prebivalstva pa se bodo te številke še povečevale.

Vabljeni na osrednji dogodek ob svetovnem dnevu osteoporoze 2023

Letošnje praznovanje svetovnega dne osteoporoze bo potekalo pod geslom Zgradite močnejše kosti. Z njim želimo opozoriti na vse tiste dejavnike, s katerimi lahko skozi vsa življenjska obdobja preprečujemo nastanek bolezni oziroma jo odmaknemo v pozno starost. Gradniki trdnih kosti so ustrezna prehrana, redna telesna aktivnost, zadostne količine vitamina D, izogibanje prekomernemu uživanju alkoholnih pijač, odpoved kajenju in zdrava telesna teža. Predvsem pa velja: tako kot mišice tudi kosti postajajo močnejše, če jih uporabljamo.

Osrednje praznovanje svetovnega dne osteoporoze letos pripravlja Društvo za preprečevanje osteoporoze Zagorje ob Savi v sodelovanju z Zvezo društev bolnikov z osteoporozo Slovenije. Na osrednji slovesnosti v soboto, 21. 10. 2023, se bodo v Zagorju zbrali članice in člani vseh 18 društev bolnikov z osteoporozo.

Do takrat lahko na spletni strani Mednarodne fundacije za osteoporozo preverite svoje znanje o bolezni in ugotovite, kakšno je vaše tveganje zanjo. (Na voljo je v angleškem in hrvaškem jeziku).