Svetovni dan osteoporoze 2017

»NE MOREMO USTAVITI ČASA, LAHKO USTAVIMO OSTEOPOROZO.«
OSREDNJA PROSLAVA OB SVETOVNEM DNEVU OSTEOPOROZE

26 članic DBO Ljubljana se nas je 21. oktobra 2017 v lepem sončnem dnevu podalo z avtobusom proti Koroški, v Slovenj Gradec, da bi se pridružili članstvu iz vseh slovenskih društev bolnikov z osteoporozo na prireditvi v počastitev svetovnega dneva osteoporoze. Prijetno razpoloženje in čudovita pokrajina sta nam polepšali vožnjo in ob 9.30 smo prišli na cilj. Pričakala nas je gospa Eli, članica koroškega društva, nam izrekla dobrodošlico in izročila spominske vrečke z domačim ajdovim kruhom in vodo.

Skupaj smo odšli v mestno središče, kjer se nam je pridružila kustosinja Koroškega muzeja. Predstavila nam je zgodovino Slovenj Gradca. Mesto letos praznuje 750-letnico obstoja in je že od srednjega veka upravno, kulturno in gospodarsko središče in srce koroške pokrajine. Nato smo si ogledali nekatere zgodovinske spomenike in druge znamenitosti. Mesto slovi po številnih kulturnih prireditvah in umetnikih, ki so ponesli njegovo slavo v širni svet, kot npr. slikarji Jože Tisnikar, Karel Pečko in Bogdan Borčič, pisatelj Franc Ksaver Meško, odvetnica in pisateljica Ljuba Prenner, skladatelj Hugo Wolf …

Ob 13. uri se je pričela uradna prireditev. V športni dvorani se nas je zbralo več kot 800 članic in članov iz vseh 18 društev bolnikov z osteoporozo, ki smo združeni v Zvezo DBOS Slovenije. Nagovori predsednice Zveze Duše Hlade Zore, ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, častnih gostov, organizatorjev prireditve, strokovno predavanje, vmes pa kulturni program koroških izvajalcev – to je bila zares bogata vsebina tradicionalnega dogodka.

Po kosilu se je srečanje nadaljevalo v sproščenem druženjem ob poskočnih zvokih ansambla Rosa. Mnogi so se tudi zavrteli v plesnem ritmu. In že je prišel čas odhoda Ob 17.00 smo se posedli v avtobus, ki nas je odpeljal proti Ljubljani. Zadovoljni in polni prijetnih vtisov in doživetij smo se predali vsak svojim mislim in počitku.

Bil je lep praznični dan!

Zapisala: Marika Senica

Foto: Ministrstvo za zdravje