Svetovni dan osteoporoze 2015 na Otočcu

img_9922

17.oktobra 2015, bila je sobota, smo se članice društva iz Ljubljane odpeljale proti Otočcu. In še nekaj kilometrov naprej do naše prve postaje v Šentjerneju. Tu nas je pričakala gospa Irena, ki je bila ta dan naša vodička. Z njo smo se napotile do Domačije Selak, ki se nahaja v samem središču Šentjerneja. Poleg gospodarja nas je na vhodu pozdravila skulptura petelina. To ni kakršenkoli petelin! Sestavljen je namreč izključno iz starega kmečkega orodja: kos, grabelj, motik, srpov, sekir …

Gospodar nas je popeljal do svoje muzejske zbirke glasbil, ki jo sestavlja več kot 150 instrumentov, kot so trobila, tolkala, brenkala, godala, a tudi tistih s tipkami na manjka. Prihajajo iz različnih držav, bendžo na primer iz Amerike. Ogledale smo si tudi čez petsto petelinov iz lesa, stekla in keramike. To je največja zbirka petelinov v Sloveniji.

V  vinoteki, imenovani Otilija, smo ob domačem prigrizku poskušale različne vrste vin, tudi cviček, ki je kralj teh krajev. Po ogledu domačije smo se odpeljale na Otočec, kjer smo se udeležile srečanja ob svetovnem dnevu osteoporoze, ki ga je tokrat organiziralo DBO Novo mesto. Prisluhnile smo uvodnima nagovoroma predsednice Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije Duše Hlade Zore in predsednice dolenjskega društva  osteoporotikov Dragice Derganc ter novomeškemu županu Gregorju Macedoniju. Predavanje nutricionistke Janje Strašek  pa je bilo namenjeno zdravi prehrani. Organizatorice so poskrbele tudi za kulturni in zabavni program.

Pozno popoldne smo se zadovoljni vrnili vsak na svoj konec Slovenije in si zaželeli na svidenje ob ponovnem srečanju naslednje leto, ko bo organizator svetovnega dne Društvo za osteoporozo Kočevsko-ribniške regije.

Zapisala: Desanka Žnidaršič

14-IMG_0018

img_9836 img_9805 img_9790 img_9779

10-IMG_9937 11-IMG_9945 13-IMG_997307-IMG_9867 09-IMG_990615-IMG_0031