Sončni decembrski klepet s članico: Esmina Softić

Esmina Softić, dipl. m. s., dela v SB Celje, trenutno na enem izmed covid oddelkov. Se še naprej izobražuje. Zelo prijazna in vestna oseba z velikim čutom za sočloveka. Oseba, pri kateri takoj začutiš energijo in njeno srčnost. Ko preprosto veš, da si v zelo dobri družbi.

Bliža se decembrski čas. Ali se ga veseliš?
Vsak čas v letu ima svoj čar, vendar mislim, da je decembrski čas nekaj posebnega. Kljub vsej gneči, ki smo je decembra navajeni (no, letos sicer malo manj), se vsi pripravljamo na konec meseca, ko se čas nekako ustavi. Kljub hladnejšemu vremenu, mrazu, se v ljudeh prebudijo toplina, sreča in občutek ljubezni, zadovoljstva in pripadnosti družini, družbi. Jaz se decembrskega časa zelo veselim. Kljub mnenju mnogih, da bomo zaradi trenutne situacije letos prikrajšani za praznovanja, druženja in prireditve, verjamem in upam, da bomo ljudje našli za vse nas najbolj varne načine, da kljub temu decembrski čas kot običajno povežemo z ljubeznijo, srečo in pozornostjo do vseh ljudi.

Ali so tvoji dnevi v službi, odkar se je pojavil korona virus, bolj zahtevni, naporni?
Asociacije na samo delo v zdravstvu so različne. Nič čudnega, saj je poklic medicinske sestre poklic s tako širokim spektrom področij dela, delovišč, ciljnih skupin, veščin in sposobnosti ter znanja, zahtevnosti dela … Sama že od začetka svoje poklicne poti delam v bolnišničnem okolju. Delo je kontinuirano, raznoliko, odgovorno in kot vsako tudi zahtevno. Vsak dan skrbimo za veliko število ljudi, ki potrebujejo našo pomoč. Korona virus je število bolnikov le še povečal, ni pa povečal števila nas, ki za te ljudi skrbimo. Ker v zadnjem času delam tudi na enem izmed covid oddelkov, sem priča večji zahtevnosti dela, strahu, naporu in izčrpanosti zdravstvenih delavcev. Ampak če pomislim, je zlahka opaziti, da je korona virus povečal tudi požrtvovalnost, moč, sposobnost prilagajanja, sodelovanja in zavedanja o soodvisnosti med člani zdravstvenega tima. Dnevi so zaradi samih pogojev dela res napornejši, delo zahtevnejše kot v normalnih okoliščinah, vendar se vsi trudimo odmisliti težave in v času, ki ga preživimo v službi, prispevati svojo maksimalno efektivnost, ko pridemo domov pa vse to odložiti in se z enako mero posvetiti svojim najbližjim.

Kako poskrbiš zase, za svoje zdravje in kaj je zate najboljša sprostitev po napornem dnevu ali pa nasploh? 
Ker je pomembno oboje, se velikokrat trudim hkrati posvetiti pozornost tako fizičnemu kot tudi psihičnemu zdravju. Zame sprostitev po napornem dnevu ali nasploh ob prostem času predstavljajo dolgi sprehodi v naravi, v toplejših dnevih tudi kolesarjenje. Psihično sprostitev pa zame pomeni skodelica kave v dobri družbi (no, v tem času kar po telefonu – (smeh) in ustvarjanje ročnih del.

Imaš kakšen konjiček, hobi, ki te osrečuje?
Kot sem že omenila, zelo rada ustvarjam. To je moj način sprostitve, moj hobi in še ena možnost, da s svojim delom lahko hkrati osrečim sebe in druge. Zelo rada šivam, ustvarjam personalizirane, unikatne izdelke, moja posebna strast pa je ustvarjanje nakita.

Kaj pa bi rekla ljudem, kako naj ravnamo v tem času?
V morju vseh navodil, priporočil, ukrepov ipd. bi ljudem v tem času kot najpomembnejše vodilo izpostavila dejstvo, da ko varuješ sebe, varuješ tudi druge. Menim, da je vse lažje razumeti, če začnemo izhajati iz nas samih. Saj vsi poznamo rek, ki pravi, da ne stori drugemu tistega, česar ne želiš, da bi kdo storil tebi. Zdaj je čas, ko s tem da poskrbimo za svoje zdravje, hkrati skrbimo za zdravje vseh in tega se moramo zavedati vsak dan.

Ali se ti zdi pomembno, da uživamo kakšna prehranska dopolnila? Kako naj vzdržujemo imunski sistem, ga še bolj podpremo?
Vsi vemo, kako pomembna je zdrava prehrana za vzdrževanje imunskega sistema, vendar pogosto samo z zdravo prehrano ne uspemo vnesti potrebne količine potrebnih snovi. Če govorimo že samo o vitaminu D, o katerem se v zadnjem času veliko piše, lahko tega zagotavljamo s prehrano, zmerno izpostavljenostjo soncu ali pa s prehranskimi dopolnili. Menim, da je pomembno najti prave kombinacije in na raznolike načine poskrbeti, da pridobimo dovolj vseh potrebnih snovi za zdravo telo skozi celo leto.  

Kaj misliš ali bomo, ko se razmere umirijo in ko bomo zaživeli zopet približno tako, kot smo bili vajeni, bolj znali ceniti osebno srečanje, stisk roke, bližino sočloveka?
Čeprav se pogosto zdi, da smo ljudje pozabili na pomen topline, objema, stiska roke, bližine sočloveka, vseeno mislim, da je to nekaj, kar je v nas – trenutna situacija nas je le še opomnila, kako zelo potrebno in pomembno je to. Saj smo do zdaj znali ceniti bližino dragih oseb, od zdaj naprej pa se bomo naučili tako naklonjenost izkazovati in jo tudi sprejemati.

Če se v zaključku najinega res kratkega, ampak pomembnega klepeta, vrneva nazaj k decembrskem času in prazničnim željam. Kaj si želiš? Razkrij nam vsaj kakšno majhno željo. Kakšno si želiš naj bo leto 2021?
Želja, poleg tistih običajnih, ki si jih želimo za vse, je ogromno, zato kar težko izpostavim samo eno, pa vendarle – srečo.

Srečno. Leto 2021 naj bo za vse nas srečno. Saj veste, če imaš srečo, lahko imaš vse. (smeh) Leto 2021 naj bo boljše od preteklega in tako potem vsako naslednje. K temu je treba težiti, si to želeti in delati na tem. 

Hvala lepa za sončen decembrski klepet. Jaz bi seveda raje videla, da sva se srečali osebno. A čas je takšen in upajmo, da čim prej mine. Vse dobro ti želim v svojem imenu in v imenu Društva Sončnica.

Lucija Venta