Sončni decembrski klepet s članico: Aleksandra Vasiljević

Vsak mesec v letu ima poseben čar, zagotovo bo letošnji december poseben, drugačen, a zato nič manj čaroben. Tako pravi Aleksandra Vasiljević iz Društva Sončnica. Vabljeni k branju!

Aleksandra Vasiljević, dipl. m. s., je odgovorna medicinska sestra splošnih ambulant v ZD Velenje.  Je strokovna vodja v DBO Šaleške doline. Tako kot v službi je tudi v društvu predana, hitro odzivna, vedno pripravljena pomagati, srčna, oseba z žarom in energijo, v njeni družbi se zelo dobro počutiš.

Z Aleksandro Vasiljević se je pogovarjala Lucija Venta in z vami delimo njun pogovor.

Bliža se decembrski čas. Ali se ga veseliš? 
Veselim se vsakega letnega časa. Vsak mesec v letu ima poseben čar in s seboj prinaša svoje značilnosti. Zagotovo bo letošnji december poseben, drugačen, a zato nič manj čaroben. Čarobnost dnevom dodajamo mi sami, s toplo besedo, iskrenim nasmeškom in dobrosrčnostjo. Zavedam se, da marsikomu praznični časi vzbudijo ravno nasprotne občutke, poglobijo osamljenost in stiske. Ravno zato je toliko bolj pomembno, da se z drobnimi pozornostmi spomnimo na sosedo/a, za katerega vemo, da živi sam, da mimoidočega prijazno pozdravimo, četudi ga ne poznamo. Ni potrebno veliko, da nekomu polepšamo dan.

Ali so tvoji dnevi v službi, odkar se je pojavil korona virus, bolj zahtevni, naporni? 
Res je, da se je moj delovnik popolnoma spremenil. Iz dneva v dan se spreminjajo navodila, ukrepi, smernice, ki se jim moramo prilagajati, tako zdravstveni delavci kot tudi pacienti. Ne samo da delamo drugače in v “višji prestavi” kot prej, smo tudi veliko bolj povezani, enotni in složni. Osrečuje me delo v takšnem timu, zato sem prepričana, da bomo kos vsem izzivom, ki nam prihajajo naproti. Drži, da je včasih naporno, ampak se zavedam, da smo zdravstveni delavci tisti, ki bomo prenesli to breme. Enostavno ga moramo, ker delamo za skupno dobro, za zdravje naših pacientov in vseh nas.

Kako poskrbiš zase, za svoje zdravje in kaj je zate najboljša sprostitev po napornem dnevu ali nasploh? 
(smeh) V korona obdobju imam bolj malo časa za sebe, ampak to ne pomeni, da si ga ne vzamem. Ko delam, delam s polno paro, priznam pa, da si vsaj en dan v tednu vzamem čas zase in se “odklopim” od vsega in vseh. Mojo idealno sprostitev predstavlja druženje z družino in s prijatelji, a se zdaj zelo omejujem od tega, zato največkrat meditiram ali pa plešem na glasno muziko. Sosedje, opravičujem se, če sem glasna. (smeh)

Imaš kakšen konjiček, kakšen hobi, ki te osrečuje?
Osrečujejo me preproste stvari: klic ali sporočilo mojih ljubljenih, dobri odnosi v družini in v službi in to, da sem zdrava. Sicer pa sem najsrečnejša, ko nadenem boksarske rokavice in v telovadnici pustim zadnje atome energije. No, sicer že dolgo nisem boksala, ampak vseeno negujem občutek zmagoslavja po končanem treningu.

Kaj pa bi rekla nam, kako naj ravnamo v tem času
Preventiva je boljša od kurative, zato je pomembno, da ravnamo preventivno, torej upoštevanje osnovnih načel previdnostnih ukrepov, ki jih že vsi poznamo (socialna distanca, higiena kašlja, umivanje in razkuževanje rok, pravilno nošenje zaščitne maske) in najpomembneje: skrb za dobro počutje.

Ali se ti zdi pomembno da uživamo kakšna prehranska dopolnila? Kako naj vzdržujemo imunski sistem, ga še bolj podpremo? 
V Sončnici se že zavedamo pomena jemanja vitamina D, ker ugodno vpliva na zaščito kosti. Številne raziskave so pokazale, da uživanje vitamina D vpliva na imunski sistem in s tem povezano obrambo pred virusi, kot je covid. Poznamo nešteto naravnih sestavin, ki krepijo naš imunski sistem (cimet, kurkuma, limona), vendar je potrebno s krepitvijo imunskega sistema začeti pravočasno in ne samo takrat, ko v naš organizem vstopi virus ali bakterija. Vsak posameznik ima svojstven imunski sistem in v skladu s tem ga krepi na svojstven način, bodisi z vitaminom D, cinkom, prehranskimi dopolnili ali z naravnimi pripravki. Tisto, kar bi rada izpostavila, je, da skupaj z zdravo prehrano, telesno aktivnostjo (in morebiti prehranskimi dopolnili) gre še, z roko v roki, skrb za dušo in srce. Če smo srečni in zadovoljni, pomirjeni sami s seboj, takrat tudi veliko bolj skrbimo za svoje fizično telo in obratno. 

Kaj misliš, ali bomo, ko se razmere umirijo in ko bomo zaživeli zopet približno tako, kot smo bili vajeni, bolj znali ceniti osebno srečanje, stisk roke, bližino sočloveka? 
Človek je socialno bitje. Za dobro počutje in zdravje so pomembne tudi socialne interakcije, torej druženje. Pogovor, druženje, stisk roke, objem, poljub … Vse to nas definira kot ljudi. Na korona obdobje gledam (iz nemedicinskega vidika) kot priložnost za spoznavanje samega sebe, za spoznavanje pravih želja, razmislek o svojih dejanjih – preteklih in sedanjih – in kot možnost za izpopolnjevanje samega sebe. Zato sem prepričana, da bomo iz vse te situacije potegnili najboljše možno sporočilo in se vrnili k osnovam, ki smo jih, zaradi teh ali onih razlogov, pozabili: biti in ostati človek sočloveku. 

Naj se v zaključku najinega res kratkega, ampak pomembnega klepeta vrneva k decembrskemu času in prazničnim željam. Kaj si želiš? Razkrij nam vsaj kakšno majhno željo. In kakšno, si želiš, naj bo leto 2021? 
Nisem ena tistih, ki si postavlja novoletne zaobljube ali dela načrte za prihodnje leto, zato vsakemu privoščim, da živi danes, kot da je najboljši dan in tako vse do zadnjega dne v letu.

Hvala lepa za sončen decembrski klepet. Seveda bi raje videla, da sva se srečali osebno, a čas nama tega ne dovoli. Upajmo, da epidemija čimprej mine. Vse dobro ti želim v svojem imenu in v imenu Društva Sončnica.

Zapisala: Lucija Venta
Več o dogajanju v DBO Šaleške doline

Vabljeni, da preberete več decembrskih klepetov.