Sončen decembrski klepet: Ana Koren

Ana Koren je naša dolgoletna aktivna članica. Zelo prijetna in topla, srčna oseba. Oba s soprogom Milanom sta tudi ambasadorja SVIT-a. Vedno je pripravljena sodelovati in pomagati pri društvenih aktivnostih.

Bliža se decembrski čas. Ali se ga veselite? 
Vsako leto je decembrski čas nekaj lepega. Ljudje se bolj raznežimo, si bolj želimo druženja z nam dragimi osebami. Želimo si topline, čarobnosti prižganih lučk v mestu. Letos so želje prav takšne, vendar si še bolj želimo objemov in druženja s prijatelji, ki jih neizmerno pogrešamo. Saj smo vendar socialna bitja, ki potrebujemo bližino. Vsa moja letošnja druženja bodo omejena na ožjo družino, ki mi največ pomeni. Zato pri nas v decembrskem času hiša diši po piškotih, potici in hrustljavem kruhu.

Ali so vaši dnevi med obveznostmi, odkar se je pojavil korona virus, bolj zahtevni, naporni? Vem, da ste zelo aktivni. Oba s soprogom Milanom. Sta tudi ambasadorja SVIT-a.
Letos je v vseh pogledih prav posebno, malo drugačno leto. V prvem korona valu vsi presejalni programi na državni ravni niso delovali. Tako je bilo tudi pri SVIT-u. Odpovedani so bili sejmi, razne prireditve, kjer se predstavljamo, in druge promocijske dejavnosti. V drugem valu so vsi presejalni programi potekali nemoteno. Naj tukaj izpostavim in vam polagam na srce, da se udeležujte in pristopite k programu SVIT, saj si s tem lahko rešite življenje. Nič ne stane in vse lahko naredite od doma.

Kako poskrbite zase, za svoje zdravje in kaj je za vas najboljša sprostitev po napornem dnevu ali pa nasploh? 
Za svoje zdravje skrbim tako, da se vsak dan, če je le mogoče, odpravim ven na svež zrak. Pazim pri prehrani, da vsebuje veliko zelenjave in sadja, skratka, da sem aktivna. Ko se dan prevesi v večer, ko se vse malo umiri, posežem po kakšni dobri knjigi.

Imate kakšen konjiček, kakšen hobi, ki vas osrečuje? 
December je moj mesec, saj rada ustvarjam in izdelujem drobna darilca in okraske, da je naš dom praznično okrašen, in seveda pečem piškote. Z družino se več družimo, popijemo topel čaj, zraven se prileže kaj dobrega domačega. To me osrečuje in mi je toplo pri duši.

Kaj bi rekli ljudem, kako naj ravnamo v tem času
Dosledno uporabljajmo maske, pazimo na varnostno razdaljo in umivajmo si roke z milom in tudi razkužimo, če je potrebno. V trgovino hodimo preudarno, ne za vsako malenkost. Izogibajmo se zaprtih prostorov, kjer je preveč ljudi. Bodimo optimisti, saj je vsega hudega enkrat konec.

Ali se vam zdi pomembno, da uživamo kakšna prehranska dopolnila? Kako naj vzdržujemo imunski sistem, ga še bolj podpremo? 
Če bi življenje potekalo po normalnih tirnicah, bi z raznoliko prehrano, z dovolj sadja in zelenjave, dovolj gibanja, z optimističnim pogledom na to posebno leto, ne bilo potrebno uživati prehrambnih dopolnil. Članicam društva za osteoporozo prav gotovo ne manjka vitamina D, saj ga pridno jemljemo.

Kaj mislite, ali bomo, ko se razmere umirijo in ko bomo zaživeli zopet približno tako, kot smo bili vajeni, bolj znali ceniti osebno srečanje, stisk roke, bližino sočloveka? 
Ko se bodo razmere umirile, mislim, da bomo zaživeli približno tako, kot smo bili vajeni. Vsaj na začetku bomo neizmerno srečni, da bomo lahko objeli nam drage osebe in čutili bližino soljudi. Zavedali se bomo, koliko nam pomeni svoboda.

Naj se v zaključku najinega res kratkega, ampak pomembnega klepeta, vrneva k decembrskemu času in prazničnim željam. Kaj si želite? In kakšno naj bo leto 2021? 

Leto 2021 naj bo lepše in boljše, naj bodo ljudje bolj sočutni, bolj pošteni, manj pohlepni, manj sovražni, skratka bolj plemeniti. Moja želja je, da bi bila jaz in moja družina zdrava, da bi uživali v radostih, ki ga nudi življenje.

Iskrena hvala za tale sončen decembrski klepet. Jaz bi seveda raje videla, da sva se srečali osebno. A čas je takšen in upajmo, da čim prej mine. Vse dobro vam želim v svojem imenu in v imenu društva.

Lucija Venta