Sejem Narava in zdravje

Tudi letos je Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije sodelovala na sejmu »Narava – zdravje, ki je potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani od 29. novembra do 2. decembra 2018.

Izvajali smo UZ meritve mineralne kostne gostote na petnici in ugotavljali tveganje za morebitne zlome v naslednjih letih z računalniško metodo FRAX.

Na naši stojnici smo imeli 193 obiskovalcev, opravili smo 175 UZ meritev in FRAX,  dodatno  pa še 18 FRAX izračunov brez UZ meritev. Glede na rezultate meritev smo kar nekaj udeležencem svetovali pogovor z njihovim osebnim zdravnikom, ki lahko na podlagi teh izvidov določi stanje udeleženca in predlaga  morebitno nadaljnjo DXA meritev ali predpiše ustrezno zdravilo. Ugotovili smo, da je kar precej udeležencem že diagnosticirana osteopenija, kar nekaj pa se jih tudi že zdravi zaradi osteoporoze. Izdali  smo 19 kuponov za DXA meritev.

Sejem »Narava ̶  zdravje« združuje pod eno streho ponudbo z več področij: prehrana, zdravje, naravna kozmetika, gibanje, wellnes in zeleno sobivanje. Na letošnjem sejmu je svojo ponudbo predstavilo 270 razstavljavcev iz 15 držav. Obiskovalci so z zanimanjem prisluhnili tudi številnim predavanjem, delavnicam, se udeležili raznih meritev, degustacij in okroglih miz.

V upanju, da bomo lahko na sejmu »Narava – zdravje« sodelovali tudi na jubilejnem, 50. sejmu, ki se bo odvijal od 23.oktobra do 26.oktobra 2019, in nazdravili praznovanju 65. obletnice Gospodarskega razstavišča, se  ekipi »Narava – zdravje« iskreno zahvaljujemo.

Napisal: Andraž Tavčar

Foto : Metka Janc