Rizogalo – mlečni riž po grško

Tradicionalni grški puding iz mleka in riža je poslastica za dneve, ko nimamo na voljo veliko sestavin, a se želimo pocrkljati. Je podoben recept, kot so ga babice pripravljale za svoje otroke.

Je kremast, dišeč in prava poslastica. Najlepše pri njem je, da je preprost za pripravo. Če ste že kdaj kuhali riž, ste skoraj že mojstri za pripravo.

Čas priprave: 20 minut
Energijska vrednost: 181 kcal
Proteini: 5 g
Kalcij: 133 mg
Vitamin D: 0,11 ie

Sestavine za (14 majhnih ali 7 običajnih porcij):

  • 1 skodelica riža (priporočam Arborio)
  • 1 skodelica vode
  • 8 skodelic mleka (lahko uporabite mleko z nizko vsebnostjo maščob)
  • 1 skodelica sladkorja (lahko zamenjate z drugim zdravim sladilom, kot je stevia, med, agavin sirup, javorjev sirup…)
  • 3-4 žlice koruzne moke
  • cimet, vanilija (po želji)

Priprava

  • Riž dobro operemo in ga skupaj z vodo damo v visoko ponev ter kuhamo na šibkem ognju, dokler ne vpije vse vode.
  • Dolijte mu 7 skodelic mleka, v 1 skodelico mleka pa zamešajte koruzno moko in jo počasi dodajte v ponev.
  • Pri tem redno in vztrajno mešajte, sicer se vam lahko zmes prime na dno posode.
  • Dodajte sladkor in nadaljujte z vretjem, dokler se tekočina ne povre in riž strdi.
  • Riž zložite v majhne skodelice.

Postrežete lahko toplo, ali pa pustite, da se ohladi. Lahko jih tudi shranite v hladilniku. Pred serviranjem vsako skodelico posujte s cimetom.

Recept je povzet po Mednarodni fundaciji za osteoporozo – IOF.
Foto: MyGreekDish

Video prikaz priprave mlečnega riža po grško: