Pohod v dolinoTamar

Skupina članic DPO Posavje iz Kostanjevice in Šentjerneja je  5. februarja 2016 organizirala društveni pohod v dolino Tamar. Vodenje je prevzela gospa Majda Staut, ki je v svojo skupino prijazno povabila tudi druge članice in člane našega društva. Zbralo se nas je kar 37. Avtobus je ob 7. uri zjutraj odpeljal iz Brežic, kjer nas je vstopila le peščica, nato pa smo se ustavili še  v Kostanjevici, Šentjerneju in v Dobruški vasi.

????????
Pa smo tudi Posavke videle in občutile sneg.

Dan je bil lep, sončen, kot nalašč za potepanje. Najprej smo se ustavili na počivališču Voklo za obvezno kavico, nato pa v Ratečah. Tu smo v mrzlem, vendar sončnem dopoldnevu opravili 10 minutno telovadbo, si razgibali ude in se nadihali svežega zraka. Pot smo nadaljevali v Trbiž. Ko smo ustavili na parkirnem prostoru in je šofer avtobusa odprl prtljažnik, smo imeli kaj videti! Organizatorke so pripeljale s seboj bogato malico za vse udeležence, za kar gre zahvala gospe Faniki Sevšek in tudi vsem ostalim, ki so pripravile kulinarične dobrote. Po okrepčilu smo se v Trbižu zadržali le kratek čas za manjše nakupe, le dobro uro in pol, in že smo bili na poti v Planico.

????????

Vse skakalnice, od najmanjše do velikanke, so pripravljene na naše skakalne junake. Nad velikanko smo videli tudi adrenalinsko “zajlo”, jekleno vrv, po kateri se da preleteti skakalnico. Vsak pri sebi je lahko razmišljal, kako bi bilo, če bi se spustil po njej.

Naš glavni namen pa je bil pohod v dolino Tamar. Le malo udeležencev je ostalo v Planici, kjer so si ogledali novi Nordijski center, ostali pa smo se podali proti Tamarju. Ob poti je bil čudovit pogled na smreke, saj se je na njihovih vejah bleščal sneg, ki je zapadel prejšnji večer. Bilo je, kot da se  drobni kristalčki, diamanti, svetijo in poigravajo v soncu. Tako smo hodili dobro uro, ko smo zagledali najprej kapelico, za njo pa že planinski dom v Tamarju.

????????

Kapelica je posvečena Mariji Pomagaj, na pročelju pa sta tudi dve lepi freski.  Eden  naših pohodnikov nas je tu pričakal s steklenico borovničevca in vsi smo dobili, kot je sam dejal v šali,  malo »obhajila«. Pri domu v Tamarju smo popili topel čaj, se pogreli na soncu in občudovali gore okrog nas. Zelo lep je bil pogled na Jalovec. Mislili smo, da bomo videli tudi slap Nadiže, kar pa tokrat ni bilo možno. Nazadnje smo naredili še gasilsko sliko in se zadovoljni vračali proti Planici.

Z avtobusom smo se odpeljali še v Rateče, v gostišče Žerjav, kjer smo imeli pozno, vendar zelo okusno kosilo. Domov smo se vrnili polni lepih vtisov na Planico in na snežni pohod v dolino Tamar.

Hvala organizatorkam, posebej gospema Majdi in Faniki, za ta prekrasen dan, ki nam je močno polepšal zimski vsakdan.

Besedilo Ivana Petan
Fotografije Majda Staut