POD Murska Sobota: Naš svetovni dan osteoporoze

Bil je dan, ki se ga bomo spominjali! Že s soncem obsijano jutro je veliko obetalo. Prav tako pester program dogajanja na prostem, v zelenju, ob tenis igrišču in na terasi restavracije Šport, kjer smo se člani prekmurskega osteološkega društva Murska Sobota zbrali, da smo obeležili svetovni dan osteoporoze. To je dan, namenjen ozaveščanju o preprečevanju bolezni kosti in življenju z njo. Zdrav način življenja je edina prava preventivna proti osteoporozi.

Letošnja osrednja prireditev bi morala biti v Hrastniku, ampak zaradi covida-19 je ni bilo možno izvesti, tako smo že drugo leto ostali prikrajšani za ta prijeten dogodek. Zato  pa smo se posamezna društva odločila, da po svoje in ob upoštevanju ukrepov obeležimo ta dan. Tudi naše društvo je storilo tako.

Pred enajsto uro smo se začeli zbirati, prišlo nas je nekaj čez sto. Pričakal nas je mlad harmonikar z osnovne šole, vnuk naše članice. Danica nam je ob spremljavi glasbe zrecitirala mednarodno himno osteoporotikov. Predsednica Marija je v pozdravnem nagovoru zelo lepo opisala, kako so nastajala društva v Sloveniji in kako smo nastali in delovali mi v Murski Soboti. Poudarila  je pomen  Zveze v Ljubljani, ki nam s svojimi nasveti lajša delovanje in nam pomaga, da dobimo FIHO sredstva. Članica Ema Mesarič, ki ima naziv »ambasadorka zdravega gibanja«, nam je s kratkim predavanjem in nekaj gibalnimi vajami prikazala, kako krepimo imunski sistem.

Ljudske pevke so odpele nekaj krasnih narečnih pesmi. Z njimi poje tudi naša Micka! Že vrsto let imamo hišni ansambel, to so Bojan s trubo, Viktor s harmoniko in Katica s klarinetom. Vsi so samouki, a nas vedno tako po domače razveseljujejo in vsi radi z njimi zapojemo.

Vedno pripravimo majhna presenečanja, ki pa pomenijo posameznikom zelo veliko. Tako smo presenetili zlatoporočenca z nekaj  humorja, šopkom rožic in skromnim darilom. Bila sta zelo vesela. Darila niso pomembna, pomembna  je pozornost. Pa še ena pesem, cvet in en velik objem članici, ki je ravno na ta dan praznovala rojstni dan.

Ob dobri malici smo se zabavali in družili, bilo je prijetno na tako lep sončen dan! Polni energije in zadovoljstva smo se počasi odpravili domov.

Fani Cvjetkovič