POD Murska Sobota: Ozaveščanje o srčnem popuščanju

Srčno popuščanje je kronično zdravstveno stanje, ki je najpogosteje posledica ishemične bolezni srca in arterijske hipertenzije. Zaradi boljše obravnave akutnih stanj v kardiologiji in staranja prebivalstva se, tako kot drugje v razvitem svetu, tudi v Sloveniji soočamo z naraščajočim bremenom srčnega popuščanja. Bolniki imajo nespecifične simptome in znake, ki povzročajo slabšo kakovost življenja. Izhod srčnega popuščanja je slabši kot pri večini malignih obolenj, bolniki so pogosto v stiku z zdravstveno službo, bodisi v ambulantni bodisi v bolnišnični obravnavi.

Vadba v parkuV mestni občini Murska Sobota je potekal program ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju. Financiralo ga  je Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije, izvajalca programa sta  bila Center za zdravje in razvoj Murska Sobota in Splošna bolnišnica Murska Sobota. Namen programa je bil izobraziti bolnike in njihove svojce o srčnem popuščanju in jih opolnomočiti za izvajanje samooskrbe, tako glede zdravega življenjskega sloga kot specifičnih ukrepov ob srčnem popuščanju.

V  mrežo, ki so jo sestavljale institucije s področja zdravja in zdravstva, socialnega varstva in nevladne organizacije, se je aktivno vključilo tudi naše društvo. V sklopu programa smo se udeležili več dogodkov:

Srce kolesari. Preko 20 članic in članov našega društva je prikolesarilo do jedilnice soboške bolnišnice, kjer je bilo osrednje dogajanje. Predstavljen je bil program, izvedli smo nekaj vaj za srce in se družili ob zdravi malici.

Srce obvešča. Tega dogodka smo se udeležili v okviru medijske kampanje Nepopustljivo srce. Na ploščadi Drevoreda Martina Luthra v Murski Soboti so organizatorji predstavili in slovesno odprli interaktivno pot za bolnike, njihove svojce ter širšo javnost.

Predavanja. V Beltincih smo sami pripravili srečanje  s poudarkom na osveščanju o srčnem popuščanju za člane društva in druge občanke in občane. Dogodek smo obogatili s predavanjem o srčnem popuščanju. Doc. dr. Jerneja Farkaš Lainščak, dr. med., specialistka javnega zdravja, je predstavila Program ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju. Več o srčnem popuščanju, njegovih znakih in kako s to boleznijo živeti, je zbranim v predavanju z naslovom Številni obrazi srčnega popuščanja predstavil prof. dr. Mitja Lainščak, dr. med., specialist interne medicine in kardiologije z vaskularno medicino. 

Po predavanjih so sledila številna vprašanja, nanje je odgovarjal prof. dr. Lainščak. Ob koncu so predsednici društva Mariji Horvat podelili zahvalo za sodelovanje v programu.

Udeležili smo se tudi dogodka, ki se je odvijal pod geslom Vadim, ne popuščam, na zelenici pred gradom v Mestnem parku Murska Sobota. Po nagovorih smo se  udeleženci po skupinah odpravili do štirih postojank, ki so nosile zanimiva poimenovanja: Vadim, ne popuščam!, Zmorem, ne popuščam!, Hodim, ne popuščam! in Učim se tai chi, ne popuščam!

Sodelavci Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota, Splošne bolnišnice Murska Sobota in Nacionalnega inštituta za javno zdravje s podporo Mestne občine Murska Sobota so ob koncu pripravili zaključno prireditev Nepopustljivo srce, ki je potekala 1. oktobra v Gledališču Park v Murski Soboti. Predstavili so rezultate projektov in izrekli zahvale institucijam in nevladnim organizacijam. Zahvalo je prejelo tudi naše Prekmursko osteološko društvo Murska Sobota.Za izvedbo in udeležbo na teh prireditvah gre zahvala naši predsednici, ki je prepoznala pomen programa in je s svojo karizmatičnostjo pritegnila člane za sodelovanje.

Ema Mesarič