Osteotlon v Radencih

V soboto, 26. 6. 2021, je Društvo za osteoporozo Pomurja Radenci organiziralo za  člane in članice prvi osteotlon. Po občinskem informatorju smo povabili tudi druge občane, vendar le-teh ni bilo. Ob prijetno sproščenem dopoldanskem druženju smo kljub vročini realizirali osnovne cilje osteotlona:

  • Izobraževanje je bilo namenjeno našim mineralnim vrelcem. Uslužbenec občinske uprave nas je na štirih točkah v radenskem parku popeljal v pradavnino planeta in nas seznanil z nastankom mineralnih vrelcev.
  • Diplomirana fizioterapevtka nas je poučila, kako pravilno dihati v fazi mirovanja in gibanja. Z  njo smo vaje tudi izvajali in dobili napisana navodila.
  • Domačinka je pripravila za vse udeležene prleške dobrote: gibanico, kvasenico, ocvirkovko in nekaj drobnega peciva. Pokomentirala je te tradicionalne dobrote, ki jih pripravlja iz lokalnih kmetijskih pridelkov: mleka, skute, smetane, ocvirkov, moke. Strokovno plat priprave in pomena lokalne prehrane je predstavila naša članica in upokojena učiteljica kuharstva. Odžejali smo se s  pijačami Radenske.

Ob zaključku smo dobili fotokopije vaj o razgibavanju, o dihanju in zgibanko o zgodovini Radencev. To gradivo smo pripravile članice upravnega odbora društva.

Osteotlona so se udeležili 3 člani in 31 članic društva. Trajal je od 9. do 12. ure. Vzdušje je bilo ves čas sproščeno, pomembno nam je bilo druženje.

Silva Marinkovič