Osteotlon v Prekmurskem osteološkem društvu

Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije že tretje leto zapored izvaja projekt Osteotlon. Letos se je vanj vključilo tudi Prekmursko osteološko društvo. Akcija, ki je namenjena članom društva, njihovim svojcem ter širši javnosti, temelji na predstavitvi zdravega življenjskega sloga, pri čemer sta pomembna zlasti gibanje in primerna prehrana.

V prekrasnem prvem jesenskem dnevu smo se zbrali v središču mesta. Hotel Zvezda nam je ljubeznivo odstopil zunanji prostor pod kostanji za stojnice in notranje prostore, kjer smo merili kostno gostoto, krvni sladkor in tlak. Od 10. do 15. ure se je prireditve udeležilo okrog osemdeset ljudi.

Pomursko-OD-4
Poskusili smo odlične namaze in kruhe.

Stojnice so bile polne dobrot. Gospa Sapač je ponujala medene namaze, posute s cvetnim prahom, ter izdelke iz voska. V različna domača hladno stiskana olja Eko kmetije Rengeo smo pridno pomakali koščke konopljinega, ajdovega in polnozrnatega kruha, spečenega v krušni peči pekarne Čeh v Beltincih. Tretja stojnica je ponujala kruhke z različnimi namazi, ki so jih naredile naše članice. Ni manjkalo domačega peciva in bio sadja, nabranega po domačih sadovnjakih. Predstavila se je tudi Eko socialna kmetija Korenika Šalovci. Ekološki center SVIT je ponujal izdelke za zdravje z več ekoloških kmetij v Sloveniji. Pomurske mlekarne so prispevale različne vrste jogurtov. Stojnica gospoda Bakana je bila obložena s čaji in različnimi domačimi napitki. Skratka, sama zdrava hrana.

Po pozdravu predsednice društva Marije Horvat smo skupaj z dijakinjami odpeli našo himno, ki jo je napisala Rezka Mataj. Pod vodstvom Metke Vlaj smo se razgibali z različnimi vajami za ogrevanje, nato smo se odpravili na pohod. V centru mesta smo si ogledali knjižnico in kulturni dom. Naslednji postanek je bil pred gradom, kjer smo izvedeli marsikaj o njegovi preteklosti in o vlogi v kulturnem življenju Murske Sobote danes. Pot smo nadaljevali po obrobju mesta. Na trim stezi smo znova potelovadili, nato pa krenili ob potoku Ledava, se vmes okrepčali in se po dveh urah in pol vrnili pred hotel Zvezda.

Pomursko-OD-2
Razgibali smo telo.

Ob 13. uri je sledil kratek kulturni program. Marija Hrovat je predstavila društvo, nagovorila sta nas še predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije Duša Hlade Zore in varuh pacientovih pravic Martin Raj. Metka Vlaj nam je povedala, kako sta za naše zdravje pomembna zdrava prehrana ter gibanje. Da pa ni ostalo samo pri besedah, smo pod njenim vodstvom tudi pridno telovadili. Dijakinje so nam odpele nekaj prekmurskih pesmi. Za zaključek je odplesala še folklorna skupina iz Beltincev, v kateri plešejo tudi naše članice. Za dobro vzdušje je skrbel muzikant Pištek, celotno dogajanje pa je vodila Anica Sapač. 

Opazili so nas tudi mediji in prepričani smo, da smo s svojo akcijo zadostili vsem zahtevam Osteotlona, predvsem pa vzbudili zanimanje za naše društvo v širši murskosoboški javnosti. 

Marija Horvat,
Prekmursko osteološko društvo Murska Sobota