Osteoporoza in ulkus

Spoštovana gospa,

hvala za vaše vprašanje, ki je pravzaprav v naših ambulantah precej pogosto. Če povzamem: stari ste 73 let, meritev vaše kostne gostote pa je pokazala znižanje vrednosti v območje osteoporoze. Nič niste napisali o vaših drugih dejavnikih tveganja za zlom, kot so na primer predhodni zlomi in obremenjenost z zlomi zaradi osteoporoze v vaši družini, kljub temu pa lahko zatrdim, da je vaša izbrana zdravnica ravnala povsem prav, ko se je odločila za zdravljenje. Tveganje za zlome vretenc in kolka v vaši starosti je namreč visoko. Verjetno ste že slišali, da takšni zlomi močno zmanjšajo kvaliteto življenja tistih, ki jih utrpijo, včasih pa imajo še bolj usodne posledice. Ker imamo danes na voljo zdravila, ki tveganje za te zlome zmanjšajo približno za polovico, je jasno, da je jemanje zdravil potrebno in smiselno.

Za ustrezno zaščito pred zlomi je nujno jemati zdravila redno in dalj časa, ponavadi pet let. Kot pri vseh drugih zdravilih so tudi pri zdravilih za osteoporozo lahko problem moteči stranski učinki, kot v vašem primeru. Ker jemljete zdravilo enkrat mesečno, vam je osebna zdravnica očitno predpisala bisfosfonat. To je zdravilo prvega izbora za zdravljenje osteoporoze, ki močno zavira kostno razgradnjo in na ta način preprečuje zlome. Potrebno ga je jemati točno po priloženih navodilih, če ne lahko draži zgornji del prebavne cevi, zlasti požiralnik. V praksi se pri občutljivih bolnikih lahko zgodi enako, tudi če zelo natančno upoštevajo navodila. Domnevam, da je bilo podobno tudi v vašem primeru.

Zdravilo ultop je na prvi pogled logična in učinkovita izbira, ki zavira izločanje želodčne kisline in vam je na ta način težave precej ublažilo. Vendar le na prvi pogled. Imate namreč povsem prav, ko se pritožujete zaradi obilice zdravil. Ni smiselno, da stranske učinke enega zdravila blažimo s predpisovanjem drugega, še zlasti ker imamo na voljo drugačne možnosti.

V primeru neprenašanja bisfosfonata v obliki tablet, v vaši starosti, ki že pomeni precejšnje tveganje tudi za zlom kolka, običajno najprej priporočamo zamenjavo za stroncijev ranelat. To zdravilo je, kar se tiče preprečevanja zlomov, podobno učinkovito kot bisfosfonati, pri čemer ima v primerjavi z njimi prav za skupino bolnic, ki so starejše od 70 let, za to celo več trdnih dokazov. Stroncijev ranelat nima stranskih učinkov v zgornjih prebavilih, poleg tega pa ob zavori kostne razgradnje spodbuja tudi tvorbo nove kosti.

Zaradi nekoliko višje cene in omejitve predpisovanja s strani zavarovalnice je stroncijev ranelat na zelen recept na voljo ravno takšnim bolnicam, kot ste vi, ki ne prenašajo bisfosfonatov ali pa imajo že v osnovi težave z želodcem oziroma požiralnikom. Če tudi tega zdravila ne bi prenesli, je na voljo še raloksifen, ki dokazano preprečuje predvsem zlome vretenc, ne pa tudi kolka, in navsezadnje še bisfosfonati v obliki kratke, polminutne injekcije v veno, ki jo lahko dobite pri izbrani zdravnici enkrat na vsake tri mesece. Večinoma takšno zdravljenje sicer uvede specialist, ni pa nujno. V vseh primerih zdravljenja, ki sem jih navedel, torej odpade potreba po jemanju zdravila ultop. To ni pomembno le zaradi zmanjšanja števila zdravil in manjših stroškov, ampak tudi, ker takšna zdravila iz skupine zaviralcev izločanja želodčne kisline po najnovejših podatkih nekoliko povečajo tveganje za osteoporozne zlome, ker motijo resorpcijo kalcija v kri. Če ti podatki držijo, trenutno jemljete bisfosfonat, ki zlome preprečuje in zdravilo, ki nagnjenost k zlomom povečuje. Svetujem vam, da se torej oglasite pri izbrani zdravnici zaradi zamenjave zdravil. Kot vidite, je tudi pri osteoporozi pomembno izbrati za vsakega bolnika tako zdravilo, ki mu kar najbolje ustreza, če želimo učinkovito preprečiti zlome.

Nikar pa ne pozabite, da ni učinkovitega zdravila za osteoporozo, če istočasno ne poskrbite za primeren dodatek vitamina D in kalcija.

Odgovarjal je:

doc. dr. Tomaž Kocjan, dr. med.
Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni