Osteoporoza in ulkus

Bolnica z osteoporozo je po jemanju zdravila, ki ga je prejela enkrat mesečno v obliki tablete, začela trpeti zaradi bolečin v zgornjem delu trebuha. Bolečine so bile močne, poiskala je zdravniško pomoč in zdravnica ji je potrdila ulkus. Predpisala ji je zdravilo, da bi omilila izločanje želodčne kisline in umirila bolečine. Bolnica se je spraševala, ali naj nadaljuje z jemanjem zdravil za osteoporozo, če ji tako škodujejo.

V arhivu pisem članic društva bolnikov z osteoporozo smo našli odgovor doc. dr. Tomaža Kocjana, dr. med., iz Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni. Doc. dr. Kocjan bolnici z ulkusom in osteoporozo odgovarja:

Kaj storiti, če zdravila za osteoporozo povzročajo ulkus?

Hvala za vaše vprašanje, ki je pravzaprav v naših ambulantah precej pogosto. Če povzamem: stari ste 73 let, meritev vaše kostne gostote pa je pokazala znižanje vrednosti v območje osteoporoze. Nič niste napisali o vaših drugih dejavnikih tveganja za zlom, kot so na primer predhodni zlomi in obremenjenost z zlomi zaradi osteoporoze v vaši družini, kar bi bilo dobrodošlo za bolj natančen odgovor.

Tveganje za zlome vretenc in kolka v vaši starosti je namreč visoko. Verjetno ste že slišali, da takšni zlomi močno zmanjšajo kvaliteto življenja tistih, ki jih utrpijo. Včasih pa imajo še bolj usodne posledice. Ker imamo danes na voljo zdravila, ki tveganje za te zlome zmanjšajo približno za polovico, je jasno, da je jemanje zdravil potrebno in smiselno.

Za ustrezno zaščito pred zlomi je nujno jemati zdravila redno in dalj časa, ponavadi pet let. Kot pri vseh drugih zdravilih so tudi pri zdravilih za osteoporozo lahko problem moteči stranski učinki, kot v vašem primeru.

Zdravilo, ki vam ga je predpisala zdravnica, močno zavira kostno razgradnjo in na ta način preprečuje zlome. Potrebno ga je jemati točno po priloženih navodilih, če ne lahko draži zgornji del prebavne cevi, zlasti požiralnik. V praksi se pri občutljivih bolnikih lahko zgodi enako, tudi če zelo natančno upoštevajo navodila. Domnevam, da je bilo podobno tudi v vašem primeru.

Zdravilo ultop je na prvi pogled logična in učinkovita izbira, ki zavira izločanje želodčne kisline in vam je na ta način težave precej ublažilo. Vendar le na prvi pogled. Imate namreč povsem prav, ko se pritožujete zaradi obilice zdravil. Ni smiselno, da stranske učinke enega zdravila blažimo s predpisovanjem drugega, še zlasti ker imamo na voljo drugačne možnosti.

V primeru neprenašanja zdravila priporočamo zamenjavo z drugim, ki učinkuje podobno in nima stranskih učinkov v zgornjih prebavilih.

Takšno zdravilo je na voljo bolnicam, kot ste vi, ki ne prenašajo določenega zdravila ali pa imajo težave z želodcem oziroma požiralnikom. Tako najdemo ustrezno zdravilo in odpade potreba po jemanju zdravila ultop. To ni pomembno le zaradi zmanjšanja števila zdravil in manjših stroškov, ampak tudi, ker takšna zdravila iz skupine zaviralcev izločanja želodčne kisline po najnovejših podatkih nekoliko povečajo tveganje za osteoporozne zlome, ker motijo resorpcijo kalcija v kri. Če ti podatki držijo.

Svetujem vam, da se torej oglasite pri izbrani zdravnici zaradi zamenjave zdravil. Kot vidite, je tudi pri osteoporozi pomembno izbrati za vsakega bolnika tako zdravilo, ki mu kar najbolje ustreza, če želimo učinkovito preprečiti zlome.

Nikar pa ne pozabite, da ni učinkovitega zdravila za osteoporozo, če istočasno ne poskrbite za primeren dodatek vitamina D in kalcija.

Odgovarjal je:

doc. dr. Tomaž Kocjan, dr. med.
Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni
Foto: Karolina Grabowska (Pexels)