Ogled Mestnega muzeja

Obisk Mestnega muzeja v Ljubljani
Na megleno in hladno četrtkovo jutro smo se s Prešernovega trga odpravile proti Mestnemu muzeju, ki se nahaja v turjaški palači, ki je arhitekturni spomenik in hrani večtisočletno kulturno dediščino ljubljanskega prostora. Njegovo poslanstvo je evidentiranje, dokumentiranje, konzerviranje, proučevanje in prikaz premične kulturne dediščine na področju ljubljanske regije. V muzeju si lahko interaktivno in tematsko zasnovano stalno razstavo o zgodovini Ljubljane in njenih prebivalcih, ali pa ga obiščemo zaradi aktualnih občasnih razstav.
Tokratna razstava, ki se s svojo vsebino vključuje v teme praznovanja Ljubljane kot Zelene prestolnice Evrope 2016 , skozi štiri glavne zgodbe v različnih časovnih kontekstih predstavlja pomen vode za preživetje. Naštete teme so obiskovalcem predstavljene v domiselni postavitvi skoraj 250 najrazličnejših predmetov iz muzejskih zbirk Muzeja in galerij mesta Ljubljana.
Vode na našem planetu ne bo zmanjkalo, saj nikamor ne odteka. Zaradi napačnih odločitev in dejanj pa lahko zmanjka pitne vode. In to je drugo sporočilo razstave: zaradi razmisleka o pomenu čiste pitne vode so izdelali posebno steklenico, ki se imenuje Muzejska voda – voda za prihodnost. Z našim mestom ima voda že od prazgodovine prav poseben odnos. Muzejska voda nam sporoča, da je Ljubljana mesto, kjer je dostopna tekoča pitna voda temeljna javna dobrina.
Po nekaj urnem ogledovanju res zanimive in poučne razstave ter dobri kavi v muzejski restavraciji nas je zunaj pričakal lep, sončen in topel dan.

Zapisala in foto: Metka

 

02-IMG_9418

2-IMG_94433-img_944610-img_948609-img_9469

06-IMG_944205-IMG_9432

 

 

 

07-IMG_945208-img_9453