Ob svetovnem dnevu osteoporoze 2016

svetovni-dan-osteoporoze-2Danes je 20. oktober 2016, svetovni dan osteoporoze, tihe bolezni krhkih kosti, ki pride nenapovedano, ne boli  in zanjo praviloma izvemo ob prvem zlomu zapestja, kolka, gležnja, nadlahtnice. Pa ne pri padcu s češnje ali lestve, zadostuje padec  s stojne višine. Včasih pa niti ni potreben  zlom, ampak samo opazimo, da se nam je podaljšal plašč ali da več ne sežemo do zgornje police v kuhinji. To je signal, da se nekaj dogaja z našimi vretenci. Če smo ženske in stare več kot 50 let ali moški, starejši od 60 let, ne bo odveč poizvedeti, da ni kaj narobe s trdnostjo kosti.

cimg3119Osteoporoza je problem v svetovnem merilu in tudi pri nas. Po statističnih podatkih stroke se v Sloveniji zgodi na leto okrog 3000 zlomov kolka, skupno pa 16 000 osteoporoznih zlomov, stroški zdravljenja se povzpnejo na nekaj deset milijonov evrov. Če k temu dodamo še bistveno zmanjšano kakovost življenja prizadetih, si lažje prikličemo potrebo po ozaveščanju najširšega prebivalstva o preprečevanju nastanka bolezni, njenem odkrivanju in zdravljenju. Doc. dr. Tomaž Kocjan, dr. med., specialist endokrinolog iz UKC Ljubljana, je ob več priložnostih poudaril, da so zdravnikom pri zajezitvi osteoporoznih zlomov pomembni zavezniki društva bolnikov z osteoporozo. Med temi – v Sloveniji jih je 18 – je tudi img_2424Društvo za preprečevanje osteoporoze Posavje, ki deluje od leta 2003, ustanovljeno pa je bilo na pobudo zdravnice Vande Kostevc Zorko, specialistke interne medicine, tedaj zaposlene v Splošni bolnišnici Brežice.

Društvo šteje okoli 300 članic in članov. Ob finančni podpori občin Brežice, Sevnica in Krško ter strokovnem sodelovanju s Splošno bolnišnico Brežice, Zdravstvenim domom Sevnica in Zdravstvenim centrom Aristotel d. d. Krško izvajamo pester in bogat program dela, usmerjen v ozaveščanje članov in širše javnosti o bolezni  na predavanjih ter promocijo zdravega sloga življenja. Tako imamo 11 skupin terapevtske vadbe v Termah Čatež in v ZD Sevnica, skrbimo za redno gibanje v treh pohodniških skupinah, organiziramo dneve zdravja, pomembne pa so tudi presejalne meritve mineralne kostne gostote na petnici hkrati z uporabo računalniškega modela FRAX, ki nakaže možnosti osteoporotičnega zloma v naslednjih desetih letih.

dr-salobir-med-predavanjem-o-krhkosti-kostiSvetovni dan člani obeležimo vsako leto v drugem kraju, tokrat je bilo srečanje v Kočevju 15. 10. 2016 pod geslom »IMEJTE RADI SVOJE KOSTI – MISLITE NA PRIHODNOST!« Zbralo se nas je blizu 800. Strokovni del je bil namenjen predavanju dr. Boštjana Salobirja o osteoporozi in krhkosti pri starejših, v družabnem delu pa smo se družili ob pestrem programu lokalnih kulturniških skupin. Taka druženja kot srečanja ob različnih drugih priložnostih in izleti so za ljudi z bolezenskimi tegobami prav tako pomembna, saj prispevajo k utrjevanju socialne mreže in k manjši socialni izključenosti.

Milena Jesenko
Fotografije Metka Janc, Neda Busar