Novembrsko potepanje po Ljubljani – ogled Semeniške knjižnice

IMG_2169

Med ljubljansko Stolnico in nizom tržnic smo 11.novembra 2013 člni društva DBO Ljubljana obiskali na prvi pogled dolgočasno sivo palačo, kjer njen vhod že od leta 1701 zaradi kulturno ozaveščenih oblastnikov varujeta dva umetniško izklesana Herkula. Ohranitev kulturne dediščine je omogočila, da si še danes lahko ogledamo baročno javno semeniško knjižnico.

V prelepih ročno izdelanih hrastovih omarah knjižnice so na policah policah razvrščeni latinski, nemški in slovenski rokopisi s teološkimi in znanstvenimi vsebinami, pa tudi leposlovje in posebna zbirka opernih libretov.

Na mogočni mizi sredi sobe se bohoti rokopis verske vsebine in dva globusa sveta iz 13 stoletja.

IMG_2159Freske na stropu knjižnice, simbolizirajo vsebino zbranih del knjižnih polic, in tako povezujejo antiko in učenost krščanstva.

Ogled te dediščine, ki predstavlja najstarejšo javno znanstveno knjižnico v Sloveniji, nas je prav gotovo obogatil s spoznanjem o napisanih in naslikanih vrednotah preteklih dni.

Vsem , ki te knjižnice ne poznate, in bi se o njeni vsebini in učenosti želeli prepričati na lastne oči, pa ogled toplo priporočamo.

IMG_2136 IMG_2178

Več fotografij >>

Cvetka Vidonja Mali, Društvo bolnikov z osteoporozo Ljubljana